Akcija revije Ženska

Dobri ljudje 2016 so člani družine Lipič Žižek

D. B.
14. 12. 2016, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Ljubljani so danes podelili priznanja dobrim ljudem, dobrotnikom, darovalcem in izjemnim osebnostim leta 2016.

Marko Vavpotič
Družina Lipič Žižek: mama Daniela, oče Marjan in otroka Jan in Nika ter dedek Dani.

Na zaključni prireditvi triindvajsete akcije Ljudje odprtih rok, ki je danes potekala v Narodni galeriji, so izbrani dobri ljudje, dobrotniki, darovalci in izjemne osebnosti leta 2016 prejeli zahvalne listine, prvi štirje pa srebrne priponke ptice v letu, ki so posnetek ptice v letu iz 5. stoletja, najdene v Ajdni nad Potoki. 

Družino Lipič Žižek sestavljajo tri generacije, ki živijo v sožitju in razumevanju, in je dober zgled, da je tudi to danes mogoče. Povezani so med seboj, a tudi z vaščani.

Natečaj Ljudje odprtih rok razpisuje priljubljena revija Ženska, njeni bralci in posebna komisija pa vsako leto izberejo posameznike, skupine in podjetja, ki so se izkazali na humanitarnem področju.

Vse letošnje predloge je revija objavila v novembrski prilogi, bralci pa so s poslanimi glasovnicami za dobre ljudi 2016 izbrali družino Lipič Žižek iz Dokležovja (člani družine so: mama Daniela, oče Marjan in otroka Jan in Nika ter dedek Dani). Družino tako sestavljajo tri generacije, ki živijo v sožitju in razumevanju, in je dober zgled, da je tudi to danes mogoče. Povezani so med seboj, a tudi z vaščani. Radi sodelujejo v različnih društvih v svoji občini in zunaj nje; vrata njihove hiše so vedno odprta, če kdo potrebuje kakšno pomoč ali le pogovor.  So skromni in kar imajo, radi delijo z drugimi. Dedek Dani je dejaven v kinološkem društvu in je kot priznani vodnik psa slednika večkratni državni prvak in tudi že svetovni prvak. V svet je tako ponesel glas tudi o Dokležovju in Sloveniji. 

Marko Vavpotič
Jelka Verbič med drugim organizira skupine in delavnice za samopomoč svojcem bolnikov z demenco.

Dobrotnica, ki pomaga skupini albansko govorečih

Jelka Verbič še ob nedeljah ne miruje in spremlja starejšo gospo z demenco s kosila do doma. Vedno je pripravljena poslušati in se pogovoriti s prijateljem, znancem ali komer koli, ki jo prosi za nasvet. 

Dobrotnica leta 2016 je Postojnčanka Jelka Verbič, ki pomaga skupini albansko govorečih žensk in otrok pri učenju slovenskega jezika. Vodi tudi skupine za samopomoč v Šentu Postojna. Organizira skupine in delavnice za samopomoč svojcem bolnikov z demenco v Postojni, Pivki, Starem trgu in Ilirski Bistrici. Deluje v Društvu tvoj telefon v programu Klic v stiski. V Društvu upokojencev Postojna vodi delavnice za vseživljenjsko učenje in večere, ki jih imenujejo Sprehod skozi knjigo. Še ob nedeljah ne miruje in spremlja starejšo gospo z demenco s kosila do doma. Vedno je pripravljena poslušati in se pogovoriti s prijateljem, znancem ali komer koli, ki jo prosi za nasvet. 

Marko Vavpotič
Nuša Rustja s svojim delom z Romi ozavešča tako njih kot tudi lokalno skupnost, ruši predsodke in stereotipe ter gradi mostove med ljudmi.

Darovalka ruši predsodke o Romih

Darovalka leta 2016 je Nuša Rustja iz Novega mesta, ki je učiteljica in človek z veliko začetnico. Je delovna in modra, s skoraj enciklopedičnim znanjem, odprta za novo, odlikuje jo razumska kritičnost, nikoli ne izgubi občutka za pravičnost in ostaja prijazna, dobrohotna, topla, mila in občutljiva za vsakršne človeške stiske, bolečine in krivice. S svojim delom z Romi ozavešča tako njih kot tudi lokalno skupnost, ruši predsodke in stereotipe ter gradi mostove med ljudmi.

Izjemna osebnost pomaga težje zaposljivim

Zaradi zavzetosti Marinke Vovk deluje v Sloveniji mreža Centrov ponovne uporabe – že na devetih lokacijah, kjer so tudi njihove trgovine. Vzpostavila je tudi zaposlitveni center EKO-TCE za usposabljanje invalidov, ki deluje v Vojniku, Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah.

Izjemna osebnost leta 2016 pa je Marinka Vovk iz Spodnjih Prelog pri Slovenskih Konjicah. Vovkova se je pred leti lotila dejavnosti, ki je Slovenija še ni poznala, s pomočjo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS pa tudi razvoja socialne ekonomije. Zaradi njene zavzetosti deluje v Sloveniji mreža Centrov ponovne uporabe – že na devetih lokacijah, kjer so tudi njihove trgovine. Vzpostavila je tudi zaposlitveni center EKO-TCE za usposabljanje invalidov, ki deluje v Vojniku, Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah. Ker pa usposobljenost invalidov in težje zaposljivih oseb še ne pomeni tudi možnosti za njihovo zaposlitev, je spodbudila lokalna okolja in pristojne službe k socialni aktivaciji. S tem je omogočila delo mentorjem in invalidom, in tako zaposlitev ima že 30 oseb. Iz Amsterdama je prinesla idejo o Repair Café-jih, znamki svetovnega gibanja, ki promovira popravila različnih izdelkov ob vključevanju lastnikov predmetov in mentorjev. Takšen lokal že deluje v Vojniku in povezuje različne generacije, ki si ob kavi in pomoči zaposlenih tam lahko popravijo karkoli.