Izredne razmere v Louisiani

VIDEO: Biblične poplave zahtevale najmanj pet življenj

G.G./STA
15. 8. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V poplavah, ki so prizadele ameriško zvezno državo Louisiana, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj šest ljudi, več tisoč so jih rešili iz njihovih domov ali avtomobilov, v katerih so bili ujeti. Ameriški predsednik Barack Obama je za to južno državo razglasil izredne razmere, kar pomeni, da bo dobila zvezno pomoč.

Twitter
Nekateri ljudje so še vedno ujeti na svojih domovih.

Pri reševanju pomaga tudi vojska, po navedbah britanskega BBC pa so doslej rešili več kot 20.000 ljudi, ki so bili ujeti v svojih hišah in avtomobilih, ko so po močnem dežju območje prizadele poplave. Nekateri ljudje so še vedno ujeti na svojih domovih. Okoli 40.000 domov in podjetij pa naj bi bilo brez električne energije.

V sosednjih zveznih državah Alabama in Mississippi so bili prav tako deležni slabega vremena, čeprav z manj dežja.

Najbolj prizadeto je območje prestolnice Baton Rouge, kjer je v zakloniščih več kot 8000 ljudi.

Guverner John Bel Edwards je poplave označil za zgodovinske in opozoril, da so razmere še vedno kritične, čeprav je dež oslabel in se premaknil proti zahodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poplave so namreč v nedeljo še vedno vztrajale v velikih delih prizadete regije, tri dni po tistem, ko so reke zaradi močnega dežja začele naraščati.

Močno deževje se je začelo v petek, nadaljevalo pa v soboto. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo nevihta obrnila proti severu, v delu Louisiane in na severu Teksasa pa naj bi še nekaj dni močno deževalo.

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da je v soboto v severni Kaliforniji izbruhnil požar, ki mu je pobegnilo okoli 4000 tamkajšnjih prebivalcev. Ognjeni zublji so namreč ogrozili dve objezerski mesti, Lower Lake in Clearlake. S požarom se je borilo več kot 1000 gasilcev, zajel pa je več kot 1214 hektarjev površine. Po informacijah kalifornijskega informacijskega centra za požare Cal Fire vzrok požara še vedno ni znan, uničil pa je več kot 175 stavb.