Stroški ogrevanja

Revolt zaradi novih cen – Bloke izolirali in doživeli hladen tuš

Mirjam Bezek-Jakše/Dolenjski list
14. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na črnomaljskem Čardaku, kjer se stanovalci ogrevajo iz skupne kotlovnice, vlada veliko nezadovoljstvo. Nove cene so med njimi povzročile revolt.

M. B.-J.
Problematiko so na predlog svetnika Jožeta Veseliča uvrstili tudi na sejo občinskega sveta.

Ljudje so se odločili za toplotno sanacijo stavb, da bi zmanjšali porabo energije. In res jo je nekaterim uspelo zmanjšati – za celo 30 odstotkov. Pričakovali so, da se bodo posledično zmanjšali tudi stroški za ogrevanje, ki so največja postavka pri stanovanjskih stroških in jih marsikdo že zdaj težko plačuje.

Ljudje so razočarani. Mislili so, da bodo po tem, ko bodo stavbe izolirali, vsote na položnicah nižje, a so višje, ostalo pa jim je še poravnavanje stroškov za izolirane stavbe. 

A doživeli so hladen tuš. Iz Energetike Črnomelj, ki skrbi za ogrevanje na Čardaku in katere lastnik je od oktobra Petrol, so namreč porabnikom sporočili nove cene ogrevanja, ki so začele veljati 1. julija letos. Cena ogrevanja se je za porabo toplote sicer znižala za 38 odstotkov, toda stroški priključne moči so se povečali za 36 odstotkov. Petrol se je pri tem skliceval na uredbo in dovoljenje Agencije za energijo, ki potrjuje cene.

Ukrep nima ekonomske podlage

V Terci, ki upravlja večstanovanjske stavbe na Čardaku, pa so prepričani, da ukrep nima ekonomske podlage, saj se cene energentov in drugi stroški ogrevanja v tem času niso povečali. Po oceni Terce je povišanje cen nepotrebno. Zgodilo pa se je, kot so napovedali: nove cene so med ljudmi povzročile velik revolt.

Po besedah Zorana Gračnerja iz Petrola je ena od možnosti zniževanja cene daljša koncesijska pogodba in čim več priključenih uporabnikov v Črnomlju.

Problematiko o spremembi cene toplote za distribucijski sistem DOLB Črnomelj so na predlog svetnika Jožeta Veseliča uvrstili tudi na sejo črnomaljskega občinskega sveta. Zoran Gračner iz Petrola je povedal, da je poraba energije zaradi toplotno izoliranih stavb res padla za skoraj polovico. A cene ne morejo zniževati, ker je sedanja cena izhodiščna, Energetika Črnomelj pa je ves čas delala z izgubo. »Obnoviti bo treba del toplovoda, ki je zastarel. Tudi sicer nas čaka še kar nekaj obnovitvenih del, sistem pa bomo vzdrževali v takšni kondiciji, da se bodo občani lahko greli,« je dejal Gračner.

Se bodo odklopili?

Na vprašanje, kakšne bi bile posledice, če bi se stanovanjski blok odklopil z daljinskega ogrevanja, je Gračner odgovoril, da stanovalci bloka to lahko storijo, če dosežejo 100-odstotno soglasje. »Kako se bodo odklopili, je njihova stvar, zagotovo pa bodo morali potem investirati. Za odklop ni penalov, le odpovedni rok, če pa bi se pozneje premislili, bi jim Petrol znova zaračunal priklop. Sicer je metodologija določanja cen identična za vsa daljinska ogrevanja v Sloveniji. Vsak sistem pa ima svoje značilnosti. Ena od možnosti zniževanja cene je daljša koncesijska pogodba. Želeli bi, da bi bilo v Črnomlju priključenih čim več uporabnikov, s tem pa bi bile cene nižje,« je menil Gračner.