Slovenija

Ambulanta Huga Chaveza za nezavarovane

Polona Krušec
7. 3. 2016, 19.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Humanitarnem centru na Bidovčevi ulici v Novi Gorici so slovesno odprli pro bono ambulanto. Več kot 600 ljudi brez zavarovanja iz te regije bo tako odslej imelo možnost brezplačne zdravniške obravnave.

STA
Pro bono ambulanta v Novi Gorici.

Odprtje ambulante, namenjene tistim, ki iz različnih razlogov nimajo urejenega ali imajo zadržano zdravstveno zavarovanje, je potekalo v izjemno pozitivnem vzdušju. Kot pojasni Ana Jug, ki je skupaj z Lilijano Remec v okviru Hiše dobrot – pravne osebe verske skupnosti Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja – ustanovila pro bono ambulanto, je med takimi največ samostojnih podjetnikov, tako imenovanih suženjskih espejev in tujcev.

Ambulanta bo na začetku delala enkrat ali dvakrat na teden. Sledila bo potrebam. Osebje je zagotovljeno.

Precej komplicirajo

V procesu pridobivanja statusa dobrodelnosti ambulante so naleteli na visoke ovire – predvsem administrativne narave. Nikakor ne morejo zadostiti zahtevam ministrstva za zdravje, ki pa sicer nima ustrezne pravne regulative tovrstnih ambulant in postavlja tudi nesmiselne zahteve. »Postopek se kar zavlačuje. Ministrstvo močno komplicira. Čakamo na njegovo potrdilo o vpisu v razvid humanitarnih organizacij,« pojasni Ana Jug.

MONG
Tako je Lilijana Remec zarezala v trak in uradno odprla Pro bono ambulanto Huga Chaveza na Bidovčevi ulici v Novi Gorici.

In ker čakajo že tako dolgo, so se odločili, da svoje delovanje zaženejo brez te listine. Kdor bo prišel po pomoč, mu jo bodo tudi nudili, sklicujoč se na Hipokratovo prisego; pomagali bodo, četudi za to nimajo še statusa dobrodelne organizacije. »Ko želiš nekaj storiti na socialnem področju, ti država v hrbet zarije nož,« komentira sogovornica.

MONG
Ana Jug, soustanoviteljica ordinacije, z zadovoljstvom, da jim je uspelo odpreti pro bono ambulanto, pozdravlja in nagovarja udeležence odprtja.

Sistem ne deluje

Dogodka so se poleg številnih podpornikov delovanja ordinacije udeležili poslanka Violeta Tomič, igralka Lara Jankovič, župan mestne občina Nova Gorica Matej Arčon, prvi človek verske skupnosti Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja Rok Gros ter tudi Wilmer Armando Depablos, venezuelski veleposlanik v Ljubljani.

Ana Jug, soustanoviteljica ambulante: "Chavez je bil velik socialist; svojim državljanom je priskrbel brezplačno zdravstvo, tudi šolstvo, rešil pa je še nekaj drugih pomembnih socialnih vprašanj."

Presenečeni nad imenom

Nekaj začudenja je sprožilo poimenovanje ordinacije, ki je postala Pro bono ambulanta Huga Chaveza in je odprla svoja vrata prav na dan tretje obletnice njegove skrivnostne smrti. Ana Jug pojasnjuje, da so se za to odločili, ker je bil Hugo Chavez eden redkihsodobnih državnikov, zaprisežen socialist. »Če bi kakšnega socialista imeli na tej strani luže, bi se lahko ambulanta poimenovala po njem, a ga ni,« obrazloži sogovornica. S tem razlogom je v Novo Gorico tudi prišel venezuelski veleposlanik. »Smo proti kapitalizmu, ki bi nam še vodo in zrak privatiziral. Naša dejanja in verska skupnost slonijo na idejah socializma,« svoje misli sklene Ana jug.

MONG
Venezuelski veleposlanik Wilmer Armando Depablos ustanoviteljem ambulante izroča sliko – portret Huga Chaveza z njegovim podpisom.