Slovenija

Kmalu na voljo pacientom

pk
10. 2. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Takih, ki na območju severne Primorske nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, naj bi bilo ogromno. Tem bo namenjena brezplačna zdravstvena ambulanta v Novi Gorici.

P.K.
Na Bidovčevi ulici v Novi Gorici so prostori brezplačne ambulante že opremljeni. Kmalu bodo lahko sprejeli prve paciente.

Kot ugotavlja naša sogovornica, Ana Jug, ki skupaj z Lilijano Remec v okviru Hiše dobrot, ki je pravna oseba verske skupnosti Čezvesoljske Zombi cerkve blaženega zvonjenja, ustanavlja pro bono ambulanto v Novi Gorici, naj bi bilo brez urejenega zdravstvenega zavarovanja samo na območju Goriške regije kar okoli 600 ljudi. 

P.K.
Ambulanto so opremili s pomočjo donacij in zbranih sredstev iz naslova dobrodelnega koncerta, na katerem je pela Svetlana Makarovič.

Tik pred odprtjem

Brezplačna ambulanta, ki bo zdravstveno oskrbo zagotavljala vsem, ki so brez zdravstvenega zavarovanja, je na Bidovčevi ulici v Novi Gorici. Tam stoji nekdanji samski dom, zdaj preurejen v Humanitarni center, v katerem je že zavetišče za brezdomce, prostor pa je v njem dobila tudi brezplačna ambulanta.

osebni arhiv
Ana Jug je novogoriška odvetnica in nadsvečenica nove verske skupnosti, v okviru katere pomaga ustanoviti pro bono ambulanto.

»Najtrši oreh je papirnata vojska - dovoljenja in potrdila, drugi bo pa gotovo financiranje,« o tem, s kakšnimi težavami se soočajo na poti do vzpostavitve brezplačne ambulate, pojasni Ana Jug.  Pravi, da bi že lahko začeli z delovanjem, saj je vse nared, vendar morajo počakati še toliko, da bo vse formalno urejeno.Vse aktivnosti v povezavi s tem poskušajo opraviti na najhitrejši možen način.

Prav te dni ugotavljajo, kako bi z dobrodelno dejavnost svoje poslanstvo lahko opravljali kar pod okriljem obstoječih javnih zdravstvenih ustanov, kar bi bilo najlažje, saj sicer zakonodaja sploh ne predideva delovanj pro bono ambulant, zato bi bila to najenostavnejša rešitev.

Vse je nared

Kot večina drugih brezplačnih ambulant, te so še v Ljubljani, Kopru in Mariboru, bi torej delovali znotraj  javne zdravstvene ustanove, s tem, da tako odgovornost kot financiranje v tem primeru ne prevzama zdravstvena ustanova, ampak pro bomo ambulanta sama. »Ker v mreži zdravstvenih ustanov ni bilo predvidenih pro bono ambulant, ni postavljenih 'pravil igre', zato bomo poskušali delati pod okriljem javne zdravstvene ustanove, ki nas bo pripravljena sprejeti,« še razloži Jugova. 

STA
Če ministrstvo za zdravje poda soglasje, da ambulanta lahko deluje v okviru javne zdravstvene ustanove, bi jo lahko odprli zelo hitro.

Standard zdravstvenih storitev, ki jih bo zagotavljala pro bono ambulanta, bo na enakem nivoju, kot za tiste z zavarovanjem. Imajo vso potrebno opremo, zalogo zdravil, zagotovljena je tudi zdravstvena ekipa.