Svet

Tusk pred vrhom z evropskimi voditelji o dogovoru z Veliko Britanijo

STA
10. 2. 2016, 19.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes napovedal, da se bo pred vrhom EU prihodnji teden sestal z vrsto evropskimi voditelji, med drugim z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, s katerimi bo poskušal doseči dogovor o britanskih zahtevah za reformo EU.

Wikipedija
Donald Tusk

Tusk je minuli teden predstavil predlog dogovora z britanskim premierjem Davidom Cameronom o reformah EU v okviru referenduma o članstvu Otoka v uniji, vendar je v številnih članicah naletel na nasprotovanje.

"Prepričan sem, da gre za uravnotežen in tehten predlog in upam, da bo dokončan prihodnji teden na Evropskem svetu. Vendar naj jasno povem, da gre za zelo krhek političen proces," je dejal Tusk v Evropskem parlamentu.

"Zato sem se odločil, da odpovem vse svoje obveznosti in se bom sestal z vrsto voditeljev EU in z Evropskim parlamentom, da bi pomagal doseči dogovor," je dodal.

Napovedal je, da se bo sestal z nemško kanclerko Merklovo, francoskim predsednikom Hollandom, grškim premierjem Aleksisom Ciprasom, belgijskim premierjem Charlesom Michelom, romunskim predsednikom Clausom Iohannisom in češkim premierjem Bohuslavom Sobotko.

"Cilj mojih posvetovanj je zagotoviti široko politično podporo mojemu predlogu," je dejal Tusk.

Kot so sporočili viri v EU, se bo Tusk v petek v Bruslju sestal z Michelom, v ponedeljek in torek bo obiskal Pariz, Berlin, Prago in Bukarešto, datum obiska v Atenah pa še ni potrjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.