Svet

Juncker: Tuskov predlog je pošten dogovor za vse

STA
3. 2. 2016, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predlog za dogovor z Veliko Britanijo, ki ga je v torek razgrnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in naj bi zagotovil obstanek Otoka v uniji, je pošten dogovor za vse, je ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Reuters
Pošten dogovor za vse - za vseh 28 članic unije in za vse institucije, tudi za Evropski parlament.

Juncker je spomnil, da je vselej govoril, da želi Veliko Britanijo v EU ter da želi pošten dogovor za Britanijo in celotno unijo, ter ocenil, da je Tuskov predlog, pripravljen v tesnem sodelovanju z Evropsko komisijo, pošten dogovor za vse - za vseh 28 članic unije in za vse institucije, tudi za Evropski parlament.

V povezavi z najbolj spornim vprašanjem omejitev socialnih prejemkov nebritanskih delavcev na Otoku je Juncker izpostavil, da Velika Britanija leta 2004 ni izkoristila možnosti sedemletnega prehodnega obdobja, v katerem je bilo mogoče omejiti dostop delavcev iz osmih novink v stare članice, kar je privabilo rekordno število delavcev. EU bo zdaj s posebnim varovalnim mehanizmom Britaniji omogočila, da se sooči s posledicami odločitve leta 2004, je poudaril.

Nizozemski zunanji minister Bert Koenders je v imenu nizozemskega predsedstva Svetu EU izpostavil, da je ključno nadaljevati konstruktiven dialog in poiskati rešitve, ki bodo ustrezale vsem. Tuskov predlog po njegovi oceni utira pot do končnega dogovora, nekatera vprašanja so še posebej kompleksna, a rešitve so mogoče z obilo politične volje.