Črna kronika

Umor, uboj, zlorabe, incest: vse to se je dogajalo v tej hiši!

G.G.
3. 2. 2016, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hišo v avstrijskem Spielbergu, v kateri so se dogajali grozljivi zločini, so porušili. Župan mesta Manfred Lenger si je kar oddahnil. Na mestu, kjer stoji t.i. hiša groze, bodo zgradili nova stanovanja.

Kleinezeitung
Hiša je sosede navdajala z nelagodjem.

Prebivalce Spielberga, mesta na avstrijskem Štajerskem, ki je znano po dirkah formule ene, je hiša navdajala z nelagodjem, poroča Kleinezeitung.

Zadnja smrt, ki je zaznamovala to hišo, datira v leto 2010. 31-letni duševni bolnik Markus Z., ki naj bi ga vrsto let zlorabljal stric, je v navalu jeze zažgal stričeva oblačila, v ognjenih zubljih pa je nato sam izgubil življenje.

Nič bolje se ni godilo Markusovemu polbratu Mariu. Njuna starša, ki sta imela enajst otrok, sta bila odgovorna za njegovo smrt. Na božič leta 1988, ko je imel le triindvajset mesecev, sta ga pretepla, nato pa njegovo trupelce vrgla v reko Muro. Oba sta bila obsojena na dolgotrajno zaporno kazen, ki je nista prestala do konca, saj ta umrla v zaporu.

Tragedija je pustila posledice na otrocih. Tretji brat in njegov prijatelj sta februarja leta 1990 streljala na dvorišču hiše in zadela 14-letno dekle, ki se je mimo peljalo na kolesu. Dekle je umrlo še pred prihodom reševalcev.

Že prej sta na kriva pota stopila najstarejša sinova, Manfred in Konrad. Leta 1985 sta s kamnom do smrti potolkla ameriškega vojaka v Zeltwegu. Ko so ju vprašali, zakaj, sta odgovorila, da »kar tako, za zabavo«. Oba sta bila obsojena. Konrad je umrl v zaporu, Manfreda pa so leta 2007 izpustili, a ni dolgo zdržal brez zločina. Februarja 2010 je posilil 28-letnico, zaradi česar še danes ždi v zaporu, kamor tudi spada.