Črna kronika

Skrivnostna smrt bratov Janc

Janja Ambrožič
3. 2. 2016, 06.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kako je mogoče, da dve osebi, ki živita v istem gospodinjstvu, umreta naravne smrti hkrati? To vprašanje se odpira ob smrti bratov Janc z Velike Hubajnice v sevniški občini.

J. A.
Kaj je bil razlog za sočasno smrt Sandija in Jožeta, ostaja uganka.

J. A.
Velika Hubajnica je manjša vas v sevniški občini, v kateri je dober ducat hiš. Skrivnostna smrt bratov Janc je vaščane zelo vznemirila.

»Z možem sva bila v vinogradu, ko se je v vas najprej pripeljala policija, za njo pa še rešilec in gasilci. Zdelo se mi je nenavadno. Saj policisti večkrat pridejo, reševalci in gasili pa ne. Takoj sem posumila, da je nekaj narobe,« je povedala ena od sosed Jančevih, ki sta živela v hiši brez fasade sredi vasi z okoli ducat hišami.

Sandi je bil star 63 let, Jože je bil dve leti mlajši. Ko so prejšnjo sredo sosedje, ki so jima občasno prinesli kosilo, potrkali na vrata, iz hiše ni bilo niti glasu.

LEŽALA MRTVA

Skozi okno so videli, da eden od bratov negibno leži na tleh, drugi pa na kavču. Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da policisti niso odkrili znakov nasilja, so pa za preminula odredili sanitarno obdukcijo.

J. A.
Na Veliki Hubajnici sta istočasno umrla Sandi in Jože Janc.

ZAPUSTILA STA SE

Dom preminulih je na prvi pogled videti zapuščen, okoli hiše se razrašča grmovje in mimoidoči dobi občutek, da tam že več let nikogar ni. »Držala sta se bolj zase. Odkar jima je umrla mama, pri hiši ni bilo ženske roke. Sestra, ki živi nekaj kilometrov stran, jima je hotela pomagati, vendar je nista poslušala, čeprav jima je želela le dobro. Njihova domačija je bila pred desetletji ena največjih in najbogatejših v vasi, zadnja leta pa v hlevu ni bilo živine, možakarja sta se zapustila,« je še povedala soseda.

PODHLADITEV?

Kaj je bil vzrok za sočasno smrt Sandija in Jožeta, ostaja uganka. Po vasi se govori, da sta najverjetneje umrla zaradi pohladitve, čeprav je zelo nenavadno, da se je to zgodilo ravno v času, ko zunaj res ni pritiskal mraz. Ob hiši je sicer drvarnica, v kateri smo videli veliko drv, a brata nista kurila. To so potrdili tudi sosedi.

Sandi je pred leti delal pri Mercatorju, vendar je službo pustil; izvedeli smo, da je rad srknil kaj alkoholnega. Jože je svoje čase delal na železnici, vendar so ga zaradi težav z živci predčasno upokojili.

»Res žalostno, kar se je zgodilo. Če policisti pravijo, da ni šlo za umor, jim verjamem,« je dodala domačinka.

J. A.
Neometana hiša, v kateri so našli mrtva brata, je na videti zapuščena, okoli nje raste grmovje in visoka trava.