Svet

Bodo socialisti uspeli sestaviti vlado?

STA
2. 2. 2016, 21.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Španski kralj Felipe VI. je danes vodjo socialistov (PSOE) Pedra Sancheza predlagal za mandatarja za sestavo nove vlade, potem ko dosedanjemu španskemu premierju Marianu Rajoyju po lanskih decembrskih volitvah ni uspelo oblikovati vlade.

Profimedia
Španski kralj Felipe VI. in Pedro Sanchez sta že izmenjala nekaj stališč.

Rajoy je kralju 22. januarja sporočil, da ne bo mogel sestaviti nove vlade, čeprav je njegova Ljudska stranka (PP) osvojila največ glasov na decembrskih volitvah. Kralj je nato opravil nov krog pogovorov z voditelji strank in se danes odločil za novega kandidata. Rajoyju namreč ni uspelo dobiti koalicijskih partnerjev, s katerimi bi lahko oblikoval dovolj trdno večino v parlamentu.

Njegova PP je sicer na volitvah 20. decembra lani dobila največ glasov, a daleč premalo, da bi lahko vladala sama, kot je doslej. Stranka je osvojila 28,7 odstotka glasov oz. 123 sedežev v 350-članskem spodnjem domu parlamenta.

Drugo mesto so osvojili socialisti z 22 odstotki glasov oz. 90 sedeži, tretje pa levi Podemos (Zmoremo) z 20,7 odstotka glasov oz. 69 sedeži. Liberalni Ciudadanos (Državljani) so osvojili 40 sedežev, preostali sedeži pa so pripadli več manjšim strankam. Rajoy je hotel oblikovati veliko koalicijo s socialisti in Ciudadanos, a je Sanchez to možnost odločno zavračal.

Po današnjih pogovorih s kraljem je Sanchez povedal, da mu je izrazil pripravljenost, da poskusi sestaviti vlado. Dodal je, da se je pripravljen pogovarjati "z vsemi političnimi strankami na levici in desnici za oblikovanje napredne vlade".

Vodja Podemosa Pablo Iglesias je sicer že predlagal oblikovanje leve vlade s socialisti in Združeno levico, ki ima dva poslanca. Sanchez je ta predlog že pozdravil, a dodal, da morata stranki najprej doseči dogovor o programu.

Oblikovanje tovrstne leve koalicijske vlade sicer zapleta to, da Podemos podpira referendum o neodvisnosti Katalonije, ki mu Sanchez odločno nasprotuje.