Slovenija

Gladovna stavka Martina in Nikolaja se nadaljuje

Gabrijel Toplak
10. 2. 2016, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednica Ivanka Kotnik, čeprav ji del članov ne priznava več tega statusa, po dobrem tednu zavrača očitke o nepravilnostih in bo svojo podporo preverila marca na zboru članov. Eden od stavkajočih je zaradi zdravstvenih težav trenutno doma.

Gabrijel Toplak
Stavkajočima, Martinu Ošlaku in Nikolaju Šketu, je zadnje dni družbo delal nekdanji predsednik mariborskega društva slepih in slabovidnih, Milan Bobinski.

Gladovna stavka v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Maribor, ki sta jo dva tamkajšnja člana, Martin Ošlak in Nikolaj Šket, kot smo poročali, začela prejšnji ponedeljek, se nadaljuje že deseti dan. Le Šket se je zaradi slabega počutja odločil prekiniti skrajno, kot jo je imenoval, obliko protesta, medtem ko je Ošlak odločen vztrajati do konca.

O ODSTOPU ŠELE MARCA

Predsednica Ivanka Kotnik, ki je sicer prejšnjo sredo obljubila, da si bo vzela le en dan časa za premislek in bo podala izjavo, je namreč šele včeraj sklicala novinarsko konferenco in v uvodu povedala, da zavrača očitke o nepravilnostih. V nadaljevanje pa še, da namerava skupaj s še tremi drugimi člani izvršnega odbora svoj odstop ponuditi šele na seji zbora članov v začetku marca.

Odziv ministrstva 
V zvezi z razmerami v mariborskem društvu so se že prejšnji petek odzvali tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Smo v stiku tudi s pooblaščencem stavkajočih, in sicer izključno z namenom, da se konflikt čim prej razreši,« so takrat dejali in poudarili, da je društvo nevladna organizacija, zato ministrstvo v njegovo delovanje ne more oziroma ne sme posegati.

NEKATERI RUŠIJO SISTEM

Predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, Ivanka Kotnik, ki ji del članov ne priznava več tega statusa, je prepričana, da so jo leta 2010 poklicali na pomoč zaradi odstopa njene predhodnice, medtem pa je zbor članov z veliko večino sprejel njeno razvojno vizijo. »Društvo se je takrat spopadalo z dolgovi, nepravilnostmi pri izplačilih in neurejeno dokumentacijo,« je pojasnila Kotnikova in nadaljevala, da so se nemudoma lotili sanacije stanja ter postavljanja učinkovitega in transparentnega sistema poslovanja. V drugem mandatu so želeli poslovanje tudi pravno urediti, a dodaja, da se nekateri dolgoletni funkcionarji društva v novem sistemu očitno ne znajdejo najbolje, zato se je začelo rušenje sistema.

V SLOVENIJI SO SODIŠČA

Na očitke o domnevnih nepravilnostih poslovanja na njen račun je odgovorila, da so vsi interni postopki v zvezi z njimi končani, o čemer sta se nadzorni odbor in zbor članov izrekla že pred dvema letoma. »Hudi pritiski so se nadaljevali, zato sem lani nepreklicno odstopila in zbor članov prosila za nekrivdno razrešitev,« je dejala Kotnikova in dodala, da njene razrešnice niso potrdili, saj je po njenih besedah »niso želeli izgubiti«. Je pa zbor lani odpoklical tri člane izvršnega odbora – Martina Ošlaka, Nikolaja Šketa in Darinko Lozinšek – ter prvo nadzornico Boženo Potočnik, ki so se zdaj odločili za stavko. »Stavkajoči in njihovi podporniki, kot vse kaže, ne verjamejo ugotovitvam inšpekcijskih nadzorov in brez vsakih dokazov o moji krivdi z nerazumnimi sredstvi zahtevajo, da odstopim. Odgovarjam, da imamo v Sloveniji tudi sodišča,« je včeraj poudarila Kotnikova in stavkajoče javno pozvala, da nehajo stavkati in odstopijo s svojih funkcij. »Tovrstna ravnanja v zadnjih dveh letih niso v skladu z nameni, cilji in poslanstvom društva ter voljo članstva. V nasprotnem primeru bom zboru članov predlagala, da jim izreče nezaupnico in jih razreši,« je poudarila Kotnikova.

sta
Ivanka Kotnik meni, da ji gre pripisati zasluge za sanacijo stanja ter postavljanja učinkovitega in transparentnega sistema poslovanja.

NISO ODGOVORNI ZA STAVKAJOČE

Predsednica mariborskega društva slepih je ob podpori ostalih članov izvršnega odbora tudi zatrdila, da vztrajajo pri izvajanju politike za uresničitev razvojne vizije društva. Obenem so prepričani, da ravnajo v skladu z veljavnim pravnim redom, zato se za nastale razmere v društvu ne čutijo krive, prav tako ne odgovorne za počutje in zdravje stavkajočih. Ne čutijo se niti dolžne odstopiti, saj še vedno uživajo podporo članov društva.

Člani izvršnega odbora s predsednico se ne čutijo krive ali odgovorne za počutje in zdravje stavkajočih. 

NELEGITIMEN ODPOKLIC

Nezadovoljstva nad potekom tiskovne konference pa niso skrivali stavkajoči, ki pravijo, da ne bodo odnehali. Šket je prostore društva sicer zapustil, a je za Svet24 povedal, da je še vedno prepričan o svojem prav, zato ne razmišlja o prekinitvi gladovne stavke in je do vrnitve »našel« zamenjavo pri drugih članih. »Pri tem nas vse skupaj moti, da se danes (včeraj, op. p.) Kotnikova sploh ni dotaknila bistva, zakaj sva se sploh odločila za gladovno stavko. Bistvo je, da ona ne upošteva pravil društva, poleg tega je samovoljna. Slednje se je najbolj pokazalo na zboru članov, ko je zaobšla društvena pravila in poslovnik ter se odločila za osebni linč, da bo preklicala svoj odstop, če izključimo nekaj članov,« je poudaril Šket in dodal, da za odpoklic treh članov izvršnega odbora sploh ni bilo dovolj glasov.