Slovenija

Znova mesečne točkovne karte za predor karavanke

STA
7. 3. 2016, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrstvo za infrastrukturo predlaga ponovno uvedbo t. i. neprenosljivih mesečnih točkovnih kart za uporabo predora Karavanke. Vrednost karte bi znašala 32,20 evra, njena veljavnost pa bi bila 30 dni od dneva izdaje. Posamezna vožnja bi se obračunavala v vrednosti 2,30 evra.

Arhiv Svet24
O zadevi bo zdaj odločala državna revizijska komisija, ki je lani razveljavila Darsovo odločitev o oddaji javnega naročila Turkom.

Možnost nakupa t. i. neprenosljivih mesečnih točkovnih kart predvideva predlog spremembe uredbe o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke, ki je objavljen na spletnih straneh vlade.

Ker se je konec leta 2013 ukinila neprenosljiva mesečna točkovna karta, po kateri se je uporaba predora Karavanke do tedaj zaračunavala po znižani cestnini, se je cena posameznega prehoda skozi predor Karavanke zvišala s takratnih 2,15 evra na 4,25 evra. Od 1. januarja letos znaša cena tega prehoda 4,37 evra, saj se je cena prehoda zvišala zaradi uskladitve z rastjo cen življenjskih potrebščin, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

"To je prizadelo zlasti slovenske pogoste uporabnike cestnega predora Karavanke, kar so tudi večkrat izrazili v svojih pisanjih na ministrstvo," so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu. "Zaradi povečane stroškovne obremenitve posameznega prehoda so začeli uporabniki koristiti alternativne poti v sosednjo Avstrijo, kar je problematično zlasti iz prometno varnostnih razlogov," so dodali.

To je vodilo ministrstvo za infrastrukturo k iskanju rešitve, ki bi bila sprejemljiva za slovenskega in avstrijskega upravljavca cestnega predora ter pogoste uporabnike. V lanskem oktobru so na ravni meddržavne komisije za cestni predor Karavanke z avstrijsko stranjo našli rešitev, "ki je sprejemljiva za oba upravljavca cestnega predora in v prid pogostim uporabnikom".

Popust za pogoste uporabnike

Na podlagi predlagane rešitve si bodo lahko pogosti uporabniki zagotovili popust z nakupom neprenosljive točkovne karte v vrednosti 32,20 evra, vezane na registrsko številko vozila in z veljavnostjo 30 dni od dneva njene izdaje, po kateri se posamezna vožnja obračunava v vrednosti 2,30 evra.

"Ocenjujemo, da bo zaradi predlagane spremembe prišlo do izpada prihodkov iz naslova cestninjenja cestnega predora Karavanke v višini največ 200.000 evrov na letni ravni," še pravijo na ministrstvu.