Slovenija

Hrano bodo delili v prostorih Komunale

STA
7. 3. 2016, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Slovenj Gradcu bodo v nekaj dneh odprli javno razdelilnico viškov hrane. Po več možnostih so se sodelujoči pri projektu odločili, da bodo razdelilnico uredili v bivših prostorih Komunale, ki jih občina za ta namen daje v brezplačni najem in ki jih v teh dneh urejajo z opremo donatorjev, je povedal direktor zavoda Spotur Tilen Klugler.

Arhiv Svet24
Slovenj Gradec

Upravljavec razdelilnice hrane na Partizanski poti v Slovenj Gradcu bo zavod Spotur, ki je od zavoda za zaposlovanje dobil odobreno eno zaposlitev prek javnih del za humanitarne in socialne programe. Pri delu v razdelilnici hrane bodo sodelovali še socialno podjetje Slokva in zaposleni v Spoturju, je povedal Klugler. Direktor Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec Jurij Šumečnik pa je omenil tudi možnost sodelovanja tistih, ki z družbeno koristnim delom služijo dosojeno kazen.

V Slovenj Gradcu hrano iz projekta viški hrane, ki so jo doslej delili prek območne organizacije Rdečega križa Slovenije (RKS), delijo brezdomcem, pa tudi osebam, ki so nameščene v varni hiši. V prihodnje je bodo deležni tudi tisti, ki bodo na posebnem seznamu CSD Slovenj Gradec. Na CSD so ocenili, da je upravičencev do tovrstnih paketov hrane v občinah Slovenj Gradec in Mislinja od 80 do 90.

Še naprej bodo pri razdeljevanju viškov hrane sodelovali tudi s patronažnimi sestrami, ki v okviru svojega dela že zdaj dostavljajo hrano šibkejšim v bolj oddaljenih območjih zunaj mesta.

O projektu
Projekt viški hrane sicer poteka pod okriljem Lions kluba Slovenj Gradec in v sodelovanju z območno organizacijo RKS. Izvajajo ga tako, da prostovoljci ob večerih pri partnerskih trgovskih centrih redno pobirajo hrano, ki je trgovine ne smejo več prodajati naslednji dan, a je še primerna za uporabo, uporabnikom pa jo nato po večinoma nočni hrambi v hladilnikih razdelijo prihodnje jutro.

Na Koroškem v organizaciji Lions kluba Slovenj Gradec razdeljevanje viškov hrane v sodelovanju z občinami in RKS dobro leto dni poteka tudi na Ravnah na Koroškem in Prevaljah, od lanskega decembra pa tudi v Dravogradu.