Slovenija

"Prepuščeni milosti in izsiljevanju delodajalca"

STA
7. 3. 2016, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sindikatu in društvu novinarjev so se zavzeli proti nadaljnji degradaciji položaja novinarjev ter načinu urejanja položaja pogodbenih delavcev na Delu, za katere je inšpektorat ugotovil obstoj delovnega razmerja. Najem novinarjev preko agencije za posredovanje dela je tudi v nasprotju z veljavno medijsko zakonodajo, so opozorili.

STA

V skupnem sporočilu izvršnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije in upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije, so opozorili na položaj pogodbenih, prekarnih delavcev, za katere inšpekcija za delo ugotovi obstoj delovnega razmerja. Po inšpekcijskem nadzoru so ti delavci s sodelovanjem državnih nadzornikov "prepuščeni milosti in izsiljevanju delodajalca ter obvodnemu najemanju njihovega dela preko agencije, pri kateri se morajo zaposliti, ker to zahteva delodajalec", so zapisali.

Na medijskem področju aktualni primer Dela po njihovih navedbah zagotovo predstavlja precedens, ki napoveduje rahljanje zaščite javnega interesa in interesa javnosti ter delodajalsko prakso, ki je v nasprotju z veljavno ureditvijo v medijski zakonodaji. Sistem uredniške in novinarske avtonomije agencij za posredovanje dela namreč ne zavezuje, saj niso registrirane za izdajanje medijev, so pojasnili.


"Novinarje bi najeli preko agencije"

Kot so navedli, je inšpektorat za delo družbi Delo februarja prepovedal sodelovati z 49 pogodbenimi novinarji, ker je ugotovil, da njihovo delo vsebuje vse elemente delovnega razmerja. Družba mora nepravilnosti odpraviti tako, da z zakonom o delovnih razmerjih prepovedano delo onemogoči oziroma z delavci sklene pogodbe o zaposlitvi. Uprava izdajateljske družbe zdaj namerava položaj prikrito zaposlenih novinarjev rešiti tako, da bi jih od 20 do 30 zaposlila agencija, družba Delo pa bi jih najela kot uporabnik, drugim prikrito zaposlenim novinarjem pa naj bi ponudili civilnopravne pogodbe, delo pa bi opravljali od doma, so zapisali.

Kot menijo v društvu in sindikatu novinarjev, ne gre zgolj za odločitve v kadrovski politiki, utemeljeni na poslovnih odločitvah družbe, ampak bosta imela kadrovska politika izdajateljske družbe in agencijsko najemanje novinarjev vodilne družbe tiskanih medijev širši vpliv na vlogo medijev v slovenskem prostoru.

Med drugim zahtevajo spremembe zakona o inšpekciji dela, po katerih "inšpekcijski nadzori ne bodo le poglabljali že zelo razvite in razširjene segregacije in diskriminacije na trgu dela". V primeru Dela pa so opozorili tudi, da delodajalec z vztrajnim ignoriranjem in zavračanjem zahtev po sporazumnih rešitvah v imenu prikrito zaposlenih sindikalno organiziranih delavcev tem odreka in preprečuje pravico do kolektivnega zastopanja.