Svet

Grško-makedonska meja zaprta za vse migrante?

STA
7. 3. 2016, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na grško-makedonski meji se nadaljujejo kritične razmere. Pred mejo se še zmeraj zadržuje okoli 13.000 migrantov. Po poročanju grških medijev je Makedonija mejo zaprla tudi za tovorne vlake, danes pa meje ni prečkal še noben migrant. Ugiba se, da je meja zaprta za vse migrante.

STA

Namestnik grškega ministra za obrambo Dimitris Vicas zaradi vse slabših razmer na grško-makedonski meji poziva k razbremenitvi tamkajšnjega prepolnega migrantskega centra v kraju Idomeni.

"Četudi bi lahko pot nadaljevalo po 500 ljudi na dan, je treba ostale namestiti v centre, ki so bolj v notranjosti države," je Vicas danes dejal za grško televizijo Skai. Grški mediji to izjavo razumejo kot nekakšno napoved evakuacijske akcije. Vicas je sicer tudi šef grškega migrantskega kriznega štaba.

Ta teden naj bi v Grčiji po poročanju tamkajšnjih medijev odprli še 14 dodatnih namestitvenih centrov za begunce in migrante, ki naj bi imeli zmogljivosti za 17.400 ljudi. 15. center naj bi odprli prihodnji teden. Trenutno se po podatkih migrantskega kriznega štaba v Grčiji nahaja okoli 33.300 migrantov, Rdeči križ pa poroča celo o več kot 50.000 ljudeh.