Slovenija

Šef britanske trgovinske zbornice John Longworth je odstopil

STA
7. 3. 2016, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Generalni direktor britanske trgovinske zbornice (BCC) John Longworth je odstopil, potem ko je podal svoje mnenje v razpravi o izstopu Velike Britanije iz EU. Zavzel se je za t. i. brexit, izjava pa je v nasprotju z odločitvijo zbornice, da glede tega vprašanja ostane nevtralna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

BCC je glede brexita uradno sprejela stališče nevtralnosti, po navedbah zbornice pa bi Longworthove izjave glede tega vprašanja lahko povzročile zmedo.

Britanski premier David Cameron se je moral sicer po odstopu braniti obtožb, da je pritisnil na zbornico, naj se znebijo direktorja. Predsednica BCC Nora Senior je zagotovila, da na odločitev Longwortha ni vplival "noben politik ali interesno združenje".

"Nobenega pritiska nismo izvajali na BCC, da bi ga suspendirali," je zagotovil tudi tiskovni predstavnik Downing Streeta.

Evroskeptični politiki so ta zagotovila zavrnili in menijo, da je Longworth žrtev "projekta strah", kot so poimenovali kampanjo za ohranitev Velike Britanije v EU. "Dobro opravljeno, Downing Street. Dobili ste svojega moža," je tako na Twitterju zapisal poslanec evroskeptične stranke Ukip Douglas Carswell.

Že v nedeljo je londonski župan Boris Johnson, eden od vodilnih v kampanji za odhod Velike Britanije, dogajanje označil za "absolutno škandalozno". "Ne more biti prav, da nekoga, ki ima pogum odmakniti se od mnenja vladajoče elite, takoj zatrejo agenti projekta strah," je dejal.

Britanci bodo 23. junija na referendumu odločali o obstanku v EU. Javnomnenjske ankete zaenkrat ne kažejo prevlade ne ene, ne druge strani. Britanski premier David Cameron se je po dogovoru o novem položaju svoje države znotraj EU zavzel za obstanek v uniji.