Slovenija

Humanitarni center ne sodi k nam

Polona Krušec
9. 9. 2015, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prebivalcem Nove Gorice ideja o humanitarnem centru ni preveč všeč, saj si ne želijo biti v stiku z alkoholiki, narkomani, brezdomci. Vložili bodo celo peticijo 'proti' centru.

STA

Mestna občina je na javni dražbi objektov, ki so se prodajali v stečajnem postopku družbe Primorje d.d., lani za 500. 000 evrov kupila menzo in poslovni objekt s samskim domom v Bidovčevi ulici v Novi Gorici, z namenom vzpostavitve humanitarnega centra. Na dobrih 9.000 kvadratnih metrih površine naj bi bilo skladišče za hrano, obleke, program za brezdomce, javna kuhinja z razdelilnico hrane za socialno ogrožene, večnamenski prostor, pro bono ambulanta … 

P.K.

Niso dobrodošli

Nekaj Novogoričanov ni prepričanih o tej zamisli, kar izhaja iz dejstva, da niso prav dobro informirani o tem, kaj naj bi mestna občina v prostorih sploh izvajala. »Prepuščeni smo ugibanjem in tako zaenkrat vemo le, da bo tu prostor za brezdomce in morda dnevni center za odvisnike,« pove eden od pobudnikov peticije, ki bi jo radi izročili županu Mateju Arčonu. Tako bi mu radi sporočili, da se ne strinjajo z umestitvijo takih aktivnosti oziroma dejavnosti v njihovo bližino. Želijo si vsaj to, da bi jih občinarji informirali in vprašali za mnenje.

Na tak način je 'padel' tudi načrt, da bi v Erjavčevi ulici nad Ribarnico uredili postelje za brezdomce. Kot je za medije povedala načelnica oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida, bodo pri takih projektih vedno tudi peticije. Mestna občina namerava težavo reševati na način, da javnost čim bolj informira o tem, kakšni programi bodo potekali v centru in jih tako razbremeni negativnih misli.

P.K.

Kaj jih skrbi

»Nič nimam proti pomoči tistim, ki so v stiskah, vendar je take vsebine treba občutljivo umestiti med ljudi. Narkomani, alkoholiki in brezdomci se mi smilijo, vendar na pragu svojega doma ne želim imeti težav z njimi,« pojasni Franci, podpisnik peticije.

Težavo s pomisleki prebivalcev so imeli tudi v ajdovski občini. Hiša za brezdomce je vzbujala strah in neodobravanje, krožile so tudi anonimke o tem, da domačini zraven svojih domov nočejo teh ljudi. Po tem, ko so se brezdomci izkazali, se je zaupanje in sožitje med njimi le vzpostavilo.














STA