Brez premirja

VIDEO: Asad po več tednih dal intervju, v krvavem Alepu so sanje o miru - le sanje

T.L.
14. 12. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uporniki se niso odločili za evakuacijo in ostajajo v mestu. Rusija trdi, da imajo pod nazorom kvadratni kilometer mesta.

Reuters
Uničeno mesto.

Ne, krvave vojne v sirskem Alepu, mestu ruševin, očitno ni konec. V sredo popoldne se je namreč zgodil preobrat: namesto evakuacije upornikov, so avtobusi iz mesta odpeljali prazni, agencija Reuters poroča, da se je okoli 1500 upornikov zabarikadirala v nekaj četrti v mestu. Očitno so dobesedno vzeli napoved Bašar al Asada o predaji ali smrti. 

Reuters
Avtobusi za evakuacijo so ostali prazni, vozniki v njih dremali.

Da z evakuacijo civilistov in upornikov ne bo nič, je bilo jasno, ko so v delih mesta, ki jih tako ali drugače nadzorujejo uporniki, odmevale detonacije.

Odgovor na vprašanje, kdo je prekinil premirje, je odvisno od tega, kdo odgovarja, saj obe strani krivita drugo: sirske vladne sile upornike in uporniki vlado. Letalski napadi in obstreljevanje mesta pa se nadaljuje. Očitno so se uporniki - ostalo naj bi jih okoli 1500 - odločili, da gredo na vse ali nič. Nihče ne ve, koliko časa bodo zdržali, je pa ruski minister za zunanje zadeve Lavrov v torek dejal, da se bo "zgodba okoli Alepa končala v četrtek".  

Reuters
Uničeno mesto.

V Združenih narodih, kjer z izjemo medlih pozivov tudi ob zadnji tragediji niso zmogli odločnejše akcije, ki bi ustavila večletno vojno v Alepu, so danes dejali, da gre, kot poroča BBC, pri napadih na zadnja oporišča upornikov v Alepu "najverjetneje za vojne zločine". Tako vsaj meni Zeid Raad al-Hussein, visoki komisar za človekove pravice pri ZN.

Oglasil se je al Asad

Po ocenah sirskih aktivistov je na območjih, ki jih nadzorujejo uporniki še okoli 50.000 civilistov. Sirski predsednik al Asad je po več tednih danes dal intervju za Russia Today in govoril je tudi o Alepu. Na vprašanje, zakaj dovoli upornikom, da zapustijo mesto, saj da se lahko oborožijo in vrnejo, je dejal, da je včasih potrebno pretehtati koristi in slabosti posamezne odločitve. In s to odločitvijo bi več pridobili, je dejal Asad. S tem bi civilisti pridobili možnost, da zapustijo mesto in ponovil, da "teroristom" s tem daje možnost, da si premislijo, da se pridružijo vladnim silam in se vrnejo "k normalnemu življenju".

V "teroristih" vidi ljudi: pravi, da so se teroristom pridružili zaradi denarja, strahu, ideologije. In to je mogoče spremeniti. Asad je prepričan, da če se vrnejo "k naravnemu življenju", tudi opustijo terorizem in dodal, da so si številni teroristi že premislili in se pridružili sirski vojski ali pa živijo običajno življenje. Ni zagovornik ubijanja teroristov, kot so ZDA, saj življenje ni video igrica, je v nenavadnem intervjuju med drugim dejal Asad.  

Intervju si lahko v angleškem jeziku poslušate spodaj.