Izbor revije Zarja

Ženska leta je Eva Macun

D. B.
30. 11. 2016, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bralci revije Zarja so za žensko leta 2016 izbrali predstojnico ginekološko-porodnega oddelka v Bolnišnici Jesenice Evo Macun.

Marko Vavpotič

V dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji so danes na svečani prireditvi razglasili žensko leta 2016. Laskavi naziv je pripadel Evi Macun, predstojnici ginekološko-porodnega oddelka v Bolnišnici Jesenice, ki je pred 14 leti že kot mlada zdravnica začela uvajati spremembe.

Macunova je tako ukinila nekatere rutinske postopke, porodnice pa so lahko o načinu poroda odločale same. Postavila jih je v središče poroda. Ker jih je zato manj strah in so bolj sproščene, jih večina rodi naravno. Verjetno ni naključje, da je porodnišnica v Bolnišnici Jesenice prva dobila naziv materam prijazna porodnišnica.

Marko Vavpotič
Letošnjo svečano prireditev je vodila Blažka Muller Pograjc.

Slavnostni govornik tokrat pesnik Miroslav Košuta 

Letošnjo svečano prireditev je vodila Blažka Muller Pograjc, vloga slavnostnega govornika pa je tokrat pripadla zamejskemu pesniku Miroslavu Košuti. Nagrado, unikatni kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je Macunovi izročila Melita Berzelak, glavna urednica revije Zarja, najbolj priljubljene slovenske družinske revije, ki izhaja pod okriljem Media24.

Marko Vavpotič
Vloga slavnostnega govornika je tokrat pripadla zamejskemu pesniku Miroslavu Košuti.

Za odlično vzdušje na prireditvi so poskrbeli a capella zbor Kreativo z gostjo Jadranko Juras in izvedbo skladbe Ta noč je moja, zbor Bee Geesus s predelavo skladbe Ain't no mountain high enough ter pevki Eva Černe z interpretacijo Mio Bambino Caro in Alja Petrič z izvedbo moravske ljudske pesmi Ej, Lasko, Lasko.

Za naziv ženska leta 2016 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanji za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju.

Tik pred svečano razglasitvijo je glavna urednica revije Zarja, Melita Berzelak predstavila novo humanitarno akcijo revije Zarja, skupaj z gospodom Jožetom Maroltom, direktorjem podjetja Bimedia, uradnim zastopnikom za naravna prehranska dopolnila NOW, pa sta gospe Aniti Ogulin, predsednici društva Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, predala darilni bon v višini 500 evrov.

Marko Vavpotič
Kandidatke je sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Akcija nasledila tradicionalni izbor Slovenka leta

Za naziv ženska leta 2016 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanji za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju: novinarka Jelena Aščić, igralka Ljerka Belak, upokojena medicinska sestra Joža Hodžar, direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki, profesorica slovenskega jezika Božena Kolman Finžgar, predstojnica ginekološko-porodnega oddelka v Bolnišnici Jesenice Eva Macun, paraolimpijka Veselka Pevec, predsednica uprave podjetja Domel dr. Jožica Rejec, kulinarična mojstrica Ana Roš in antropologinja prof. dr. Svetlana Slapšak.

Marko Vavpotič
Za naziv ženska leta 2016 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi.

Pred svečano prireditvijo v filharmoniji je nominiranke sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednik se je zahvalil vsem kandidatkam, ki so po mnenju izbora zaznamovale letošnje leto. Med drugim je dejal, da delo, ki ga opravljajo, in uspehi, ki jih dosegajo, dajejo vsem nam dodaten navdih.

Marko Vavpotič
Tik pred svečano razglasitvijo je glavna urednica revije Zarja, Melita Berzelak predstavila novo humanitarno akcijo revije Zarja.

Akcija revije Zarja je sicer nasledila tradicionalni izbor Slovenke leta. Kot pravijo organizatorji akcije, je ime prireditve res drugačno, a so kriteriji ostali enako visoki kot prej.