Opec

V elitnem klubu so se zmenili, cene nafte takoj poskočile

G.G./STA
30. 11. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so na Dunaju dosegle dogovor o znižanju proizvodnje nafte. Opec bo proizvodnjo znižal za 1,2 milijona sodov dnevno.

Reuters
Cene naj bi se dvignile zaradi manj načrpane nafte.

Kot je pojasnil predsednik Opeca, bodo članice kartela proizvodnjo omejile na 32,5 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno. Potrdil je še, da je na znižanje pristala tudi Rusija, ki sicer ni članica kartela. Rusija bo proizvodnjo znižala za 300.000 sodov dnevno. Opec je sicer upal, da bodo nečlanice kartela pristale na to, da bi proizvodnjo oklestile za 600.000 sodov dnevno.

Členice Opeca so se sicer že na septembrskem srečanju v Alžiriji načeloma strinjale, da bodo proizvodnjo znižale na med 32,5 in 33 milijonov 159-litrskih sodov dnevno, a je bil dogovor pred današnjim sestankom v zraku, saj so mnoge članice organizacije izrazile željo, da bi bile iz dogovora izvzete.

Podrobnosti današnjega končnega dogovora še niso znane, so se pa na novico že odvali naftni trgi. Cene teksaške lahke nafte so se namreč doslej dvignile za slabih devet, cene nafte brent pa za slabih osem odstotkov.