Dobrodelni torek

Slovenci, pomagajmo ranljivim skupinam

Lara Jelen
29. 11. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naši bralci gotovo veste, da ima časnik Svet24 posluh za ranljive skupine. Slednjim se trudimo pomagati in jim stati ob strani po svojih najboljših močeh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ranljive osebe so osebe z nizkimi dohodki, katerih preživetje je odvisno od socialnih transferjev.

Zato se po letošnjem odmevnem projektu En svet, za vse enak skupaj s SKUP-om (Skupnost privatnih zavodov) kot glavni partner pridružujemo globalni akciji Dobrodelni torek. Nevladne organizacije, družine, podjetja, ustanove, posamezniki in vsi, ki želimo pomagati, sodelujemo z enim samim namenom: spodbujati dobrodelnost. Zakaj in kako lahko vsak sodeluje pri omenjeni akciji, nam je podrobneje pojasnil mag. Primož Šporar, predsednik uprave Sklada 05.

Svetovni dan darovanja #GivingTuesday (Dobrodelni torek) se vsako leto praznuje prvi torek po zahvalnem dnevu. S praznovanjem so pričeli leta 2012 v ZDA. V Sloveniji smo program začeli letos in ga koordinira Sklad 05 – ustanova za družbene naložbe (www.dobrodelnitorek.org). »Namen dobrodelnega torka je, zlasti v prazničnem prednovoletnem času, spodbujati dobrodelnost posameznikov, družin, podjetij, ustanov, nevladnih organizacij in vseh, ki želijo storiti nekaj dobrega za reševanje družbenih izzivov. Če delate na vrtu, potrebujete primerno orodje, in podobno je pri reševanju težav v družbi. Dobrodelni torek vidim kot učinkovito orodje, s katerim lahko vsak posameznik sodeluje pri reševanju stisk ranljivih skupin,« odgovarja Primož Šporar.

Med ljudmi, ki iščejo pomoč, so pogosto tudi invalidi brez statusa.

Vsak torek zaposliti eno ranljivo osebo

V okviru globalne akcije v Sloveniji na dobrodelni torek, 29. novembra, Sklad 05 s partnerji začenja izvajati program Dobrodelni torek – dan za zaposlovanje. Namen programa je graditev skupnosti, ki pomaga pri vključevanju in zaposlovanju v družbeno podjetništvo in gospodarstvo osebam, ki so zadnjih 24 mesecev ali več nezaposlene (resno prikrajšane osebe), med njimi zlasti ranljivim skupinam oseb na trgu dela. Program prvo leto poteka od 29. novembra 2016 do 28. novembra 2017.

Ste za poseben izziv?

Z vključitvijo v program ponujamo posameznikom možnost, da na lastni koži spoznajo, kako je živeti le z denarno socialno pomočjo in čemu se je treba odreči.

Cilj programa je zaposlitev oziroma vključitev 15 oseb. Pot do tega cilja se bo kovala kar z dvema akcijama. Poleg že navedene je tu še akcija 0,5 odstotka dohodnine za dobrodelni torek, katere namen je zbiranje dohodninskih namenitev. V to se lahko vključi vsak posameznik, ki je zaposlen. Pri tem mu ne bo treba odšteti niti centa iz svoje denarnice, a bo kljub temu pomagal. Vsak zaposleni lahko tako nameni svoj del dohodnine za kritje stroškov usposabljanj, vključevanj in zaposlovanja ranljivih skupin. Takšna namenitev vas nič ne stane (saj sicer denar ostane državi), lahko pa pomembno pomaga ranljivim skupinam. Kot pojasnjuje mag. Šporar, pa s takšno gesto ne boste pomagali le pomoči potrebnim, temveč tudi sebi. »Ekonomska rast družbe oziroma države je v neposredni odvisnosti od zmanjševanja socialnih razlik. Redistribucija dohodkov (torej višanje dohodkov za revne) ima neposreden vpliv na rast BDP. Po domače, več ko vlagate v ljudi, bolje bo šlo celotni družbi,« pravi.