Najstarejša obrt

Obtoženi trgovine z ljudmi, krivi zlorabe prostitucije

mr
29. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Četverici so ljubljanski okrožni sodniki prisodili skupno dobrih 10 let zapora.

Samo Strel
Obtožena četverica na ljubljanskem okrožnem sodišču pred sodbo v imenu ljudstva.

Prvoobtoženi Milan Zupančič je bil obsojen na pet let zapora, Darko Vukomanović na tri leta in šest mesecev, Zlatko Galijašević na leto in pol, Jasno Vukmir pa je doletela pogojna obsodba na leto in pol zapora, pod ključ ji ne bo treba, če v preizkusni dobi štirih let ne bo storila novega kaznivega dejanja.

Sodba še ni pravnomočna in pričakovati je, da bodo sledile pritožbe.

Zupančiču in Vukomanoviću so sodniki prisodili tudi stransko denarno kazen; prvi bo moral plačati dobrih 34 tisoč evrov, drugi dobrih deset tisočakov. Zupančiču bodo, če bo sodba postala pravnomočna, odvzeli tudi denar, domnevno pridobljen s kaznivimi dejanji, in sicer 852 tisoč evrov, poravnati bo moral tudi stroške kazenskega postopka, medtem ko bodo stroški preostalih bremenili proračun. In ti ne bodo majhni, saj se je sodni postopek vlekel več kot eno leto, opravljenih je bilo več kot 60 narokov in zaslišanih več kot 50 prič.

Profimedia
Dekleta so bila večinoma iz Ukrajine, Češke in Moldavije, v Sloveniji pa so pristale prepričane, da bodo opravljale posel barskih plesalk.

V prostitucijo vpletenih najmanj 51 deklet

Kot smo že poročali, naj bi obtoženi v nočnih lokalih Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku izkoriščali dekleta v obliki najstarejše obrti na svetu. Sodnica je v ustni obrazložitvi med drugim dejala, da je bilo v prostitucijo od konca leta 2010 do novembra 2011, ko so sledile policijske aretacije, vpletenih najmanj 51 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke in Moldavije, ki so v Sloveniji pristale prepričane, da bodo opravljale posel barskih plesalk.

Plajnšek krivdo priznal že na začetku

Tožilstvo je obtožencem sicer očitalo trgovino z ljudmi, sodniki pa so jih spoznali za krive zlorabe prostitucije, saj so ugotovili nekoliko drugačno »dejansko stanje.« A sodba, kot rečeno, še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bodo obtoženci nanjo pritožili. Na zatožni klopi je poleg Zupančiča, Vukomanovića , Galijaševića in Vukmirjeve »v startu« sedel tudi Marko Plajnšek, ki pa je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku in bil na podlagi dogovora s tožilstvom obsojen na tri leta pogojnega zapora s preizkusno dobo petih let ter stransko denarno kazen deset tisoč evrov.