Stalni nadzor

37-letnica Slovenka v Ljubljani silila dekleta v prostitucijo

G.G.
26. 9. 2016, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljanski policisti so razkrinkali tolpo, ki je silila dekleta v prostitucijo in jim jemala polovico trdo prigaranega zaslužka.

Profimedia
Dekleta so morala polovico zaslužka predati šefici tolpe.

37-letna Slovenka je bila torej vodja tolpe. Okrog sebe se je obdala s pomagači, pajdaši. Pomagali so ji 31-letni Slovenec, 32-letni Srb, 30-letna Srbkinja in 27-letni Slovenec. Slednji so na območju Srbije ter Bosne in Hercegovine vsak v svoji točno določeni vlogi (objava oglasa, iskanje zvez, iskanje žrtev, prevoz, nakazila denarja, nastanitev, najem stanovanj, nakup pripomočkov,….), pod pretvezo opravljanja erotičnih masaž iskali ženske. V Ljubljani so jih nato nastanili v centru, Šiški in za Bežigradom, kjer so se nato pod stalnim nadzorom šefice in njenih sodelavcev morale dnevno vdajati prostituciji med 10. in 24. uro.

Zaslužek z "erotičnimi masažami"

V oglasih so obljubljali od 2000 do 3000 evrov zaslužka za »izvajanje erotične masaže«. V past so se ujela predvsem dekleta z revnejših predelov BiH in Srbije, ki pa so se potem v Sloveniji morala ukvarjati z nudenjem vseh vrst spolnih storitev.

V stanovanjih v Sloveniji so bila dekleta neprestano pod nadzorom. Med drugim so jim prepovedali izhod iz stanovanja, saj niso bile prijavljene in bi jih tako lahko odkrila policija. Dekleta seveda niso imela pogodb o zaposlitvi, plačila pa so prijemala na roko. Polovica so morale vsakodnevno izročati glavni osumljenki ali njenim sodelavcem.

Grožnje z deportacijo

Cena za spolne storitve je znašala 70 evrov za pol ure in 100 evrov za eno uro ter 150 evrov za storitev na domu stranke. V primeru, da je katera od strank napisala negativen komentar, je šefica skupaj s sodelavci nad žrtvami vršila pritisk, da se izboljšajo sicer da jih bo poslala nazaj v Srbijo oz. Bosno.

Tri so zanikale vpletenost

V preiskovanem obdobju je bilo identificiranih najmanj 12 žrtev. Ponujena jim je bila ustrezna pomoč in pomoč nevladne organizacije za pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. Dve od njih sta po opravljenih razgovorih in ponujeni pomoči zapustile Slovenijo, tri pa so kategorično zanikale vpletenost in niso hotele sodelovati s kriminalisti.

Policija ocenjuje, da sta glavna osumljenka in njen partner na ta način v obdobju sedmih mesecev pridobila okoli 50.000 evrov protipravne premoženjske koristi, drugi člani združbe pa sorazmerno nižje zneske.