Sporni bratranec

Janševe družinske težave

lt
29. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanih je enajst kandidatov za prosto delovno mesto viceguvernerja Banke Slovenije. Predsednik republike Borut Pahor je podporo izrekel Jožefu Bradešku, kar za poznavalce ni presenečenje.

STA
Bradeška ne bremenijo grehi bančne luknje in izbrisa podrejencev, kar bi mu lahko prineslo široko politično podporo.

Letos je DZ že imenoval dva nova viceguvernerja: spomladi sta Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo zamenjala Marko Bošnjak in Primož Dolenc.

Nekdanji član uprave izvozno razvojne banke SID Jožef Bradeško je bil vseskozi favorit v senci. Poleg Pahorjeve uživa tudi podporo nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja in mednarodno priznanega poslovneža Petra Kraljiča, pridobil pa je tudi podpis podpore predsednika uprave SID banke Sibila Svilana.

Bradeško je tudi bratranec predsednika SDS Janeza Janše, kar so potrdili tudi v kabinetu predsednika države. Tam so zagotovili, da je Pahor Bradeška povprašal o tem in dobil zagotovilo, da ta sorodstvena povezava doslej ni vplivala na njegovo delo in da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Bradeško je Janšev bratranec. Pahorju je zagotovil, da to ne bo imelo vpliva na njegove odločitve.

Pred Bradeškom je zdaj izziv pridobiti politično podporo 46 poslancev, kolikor jih potrebuje za imenovanje. Državni zbor bo namreč glasoval tajno, to pa lahko vodi v nepredvidljivost. Pahor je sicer po številnih pogovorih s parlamentarnimi strankami ugotovil, da Bradeško večinske podpore še nima, čeprav je med enajstimi kandidati uživa kar največ.

Bo potrjen z glasovi SDS?

STA
Poslanci SMC bodo glasovali po vesti, pri SD je Bradeško šele na drugem mestu

Največ pomislekov naj bi imeli v SMC, kjer se bodo po napovedih poslanci odločali po vesti. O podpori Bradešku še razmišljajo tudi Socialni demokrati, ki sicer favorizirajo Milana M. Cvikla. V stranki Desus bodo svoje glasove namenili bodisi Cviklu, bodisi Igorju Mastenu, bodisi zdajšnji viceguvernerki Mejri Festić. NSi napoveduje podporo Mastenu, Združena levica pa ne bo podprla nikogar. Po sicer nepreverjenih informacijah naj bi poslanska skupina SDS podporo namenila le Bradešku – ali to pomeni, da bodo poslanci SDS glasovali po vesti ali pa bo Bradeško od njih dobil blok podpore v obliki 21 glasov, bomo izvedeli najkasneje čez 30 dni. Po naših informacijah sicer lahko pričakuje podporo SDS.