Letelo je perje

Interpelacija: Stroški izgube časa in denarja

mk
24. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj je potekala interpelacija proti delu vlade, ki jo je vložila stranka SDS, čeprav se je že vnaprej vedelo, da pri tem ne bo uspešna.

STA
Približno 15 tisoč evrov so od države dobili poslanci in ministri za čas interpelacije.

S tem je stranka dobila prostor za brezplačno promocijo svojih stališč, vlada pa možnost za obrazložitev svojih dosežkov na polovici mandata.

Bobo
118. člen Ustave Republike Slovenije določa, da lahko vsaj 10 poslancev sproži interpelacijo o delu vlade ali ministra. Če jo podpre vsaj 46 poslancev, državni zbor razreši vlado ali ministre.

Premier Miro Cerar je dan pred interpelacijo na nacionalni televiziji SDS obtožil, da povzroča izgubo časa in denarja, ter pri tem dejal, da SDS blokira njihovo delo in izvaja frontalni napad na vlado. »Opozicija je v samo 10 dneh vložila za tretjino več poslanskih vprašanj, kot jih je pred tem v letih 2014 in 2015.«

Stroški za izgubo časa in denarja

Glede na to, da so včeraj ves dan porabili za razpravo o interpelaciji, so preračunano poslanci in ministri za ta dan »izgube časa in denarja« od države vsi skupaj dobili približno 15 tisoč evrov. Tolikšen je bil strošek samo tokratne interpelacije, če pa bi upoštevali še šest neuspelih interpelacij, bi stroški narasli krepko preko 100 tisočakov. Pri tem je treba omeniti, da bi bili ti še mnogo višji, če bi prišteli še vse strokovne sodelavce, ki so se morali ta čas ukvarjati z interpelacijo. Ta je sicer gotovo lahko legitimen inštitut za opozarjanje na nepravilnosti, vprašanje pa je, ali pri tem prepogosto ne gre za zlorabo za dosego medijskega prostora.