Pospešeno

Ministrica centralizira sistem nabavnih cen zdravstvenih zavodov

M.K./STA
24. 11. 2016, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojko Kolar Celarc se je na Debelem rtiču sestala z direktorji slovenskih bolnišnic in med drugim govorila o centralnem projektu vodenja cen za zdravstvene zavode.

Bobo
Slika je simbolična.

Kot je ministrica povedala po sestanku, so se dogovorili, da zavodi do 12. decembra pošljejo podatke o svojih nabavnih cenah, ki jih bodo nato obdelali do konca januarja.

"Dogovorili smo se, da do 12. decembra vsi zavodi pošljejo podatke o svojih nabavnih cenah za materiale, pripomočke, opremo, ki bodo potem objavljeni in obdelani do konca januarja," je v izjavi po sestanku pojasnila ministrica.

Podatki bodo objavljeni na spletnih straneh združenja javnih zdravstvenih zavodov, ki izvaja omenjeni projekt. Kot je pojasnil Janez Lavre, se je Kolar Celarčeva "odločila, da se bo osebno zavzela za to, da pospešimo to, da dobimo podatke vseh bolnišnic, ki želijo pri tem sodelovati". Po njegovem mora ministrstvo kot ustanovitelj javnih bolnišnic zagotoviti, da te podatke dobijo, s čimer jih bodo lahko tudi obdelali.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so s projektom skupne baze cen začeli že pred leti, je pojasnil direktor združenja Metod Mezek. V preteklem letu se je v bazo vključilo nekoliko manj zavodov, ker so bili podatki manj pregledni, "zato smo se danes zmenili, da bomo z novimi šifranti in s konkretnimi postopki prišli do uporabniških podatkov in za tem stoji tudi ministrstvo".

S centralno bazo želijo po njegovem "doseči večjo preglednost in to, da bodo imeli direktorji več informacij o tem, kako, po kakšni ceni in pod kakšnimi pogoji kupujejo druge bolnišnice, da se bodo lahko za lastno bolnišnico odločili za najracionalnejši nakup".

S tem bi dolgoročno dosegli poenotenje cen, na tej osnovi pa bodo nato delovali tudi v njihovo zniževanje, je opisal Radoslav Marčan z Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Kot je dodal, "z druge strani pa ne bo več mogoče, da bi nekdo kupoval neko protezo po 1000 evrov, drugi pa po 2000 evrov".

Direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Nataša Fikfak je pojasnila, da jih je informacija o preplačanih kolčnih protezah, ki je nedavno prišla v javnost, vse stresla, da pa so se držali zakona o javnem naročanju in zato nikoli ni bilo dvomov, da bi lahko določen material preplačali v tolikšni meri. Od lanskega leta imajo tudi povsem drugačen način opravljanja javnih naročil, saj so popolnoma reorganizirali nabavno službo. Sicer pa je Fikfakova poudarila, da o izbiri posameznih predmetov in zdravil odločajo strokovne komisije, odločitve pa so vedno pogojene s potrebami.