Vrtoglave vsote

Kdo je na račun provizij dobro zaslužil?

pk
23. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Aleš Furlan je trenutno eno od bolj vročih imen v Sloveniji. Njegovo podjetje Primsell je na račun sodelovanja s šempetrsko bolnišnico precej zaslužilo, toda zdaj je nepričakovano zaprlo svoja vrata.

STA
Tako podjetje Primsell kot šempetrska bolnišnica sta obljubila, da se bosta odzvala s komentarji.

Aleš Furlan, lastnik podjetja Primsell, prihaja iz Renč, manjšega kraja na Goriškem. Omenjeni je v zadnjih tednih pogosta tema pogovorov, sploh domačinov. O njem sicer ne vedo povedati prav veliko. Zgolj omenijo, da z družino živi v hiši v Renčah in da je njegov brat Harij Furlan vodja specializiranega državnega tožilstva za pregon gospodarskega kriminala in korupcije.

Primsell je v 12 letih od bolnišnice prejel dva milijona evrov.

Furlan, lastnik podjetja Primsell, katerega prostori so pod letališčem v Ajdovščini, je dolga leta poslovno sodeloval s šempetrsko bolnišnico, ki je od njega kupovala medicinske pripomočke. V tem času je precej zaslužil. Samo od leta 2003 do lani je omenjena bolnišnica od njega nakupila za okrog dva milijona evrov izdelkov, od tega v lanskem letu za okrog 200 tisoč evrov.

Kaj bega ljudi

Javnost v njunem sodelovanju vidi precej spornega. Najprej jih čudi dejstvo, zakaj je bolnišnica od njega tako dolgo kupovala tako drage pripomočke; provizije nekaterih posrednikov, tudi Furlana, so bile namreč zelo visoke, kar jim je omogočalo, da so na ta račun precej zaslužili. Tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da ne samo šempetrska, ampak da tudi nekatere druge bolnišnice plačujejo neupravičeno visoke stroške za nabavo medicinskih pripomočkov. To se zgodi takrat, ko se vzpostavi veriga od proizvajalca pripomočkov do bolnišnice z dvema ali več posredniki, ki imajo vrtoglave provizije.

Njihovi odzivi

Andrej Birsa iz Ajdovščine: "Zakaj je takoj, ko je vzniknila afera z dragimi pripomočki, Furlan zaprl svoje podjetje?"

Za komentar smo se obrnili na bolnišnico iz Šempetra pri Gorici, da bi nam odgovorili na vprašanja glede sodelovanja s Furlanom, a se nam do zaključka redakcije niso oglasili, so pa obljubili, da se bodo odzvali v najkrajšem mogočem času. Obiskali smo tudi sedež podjetja Aleša Furana, da bi ga zaprosili za komentar, a so bila vhodna vrata v objekt podjetja zaklenjena. Poskušali smo jih priklicati tudi po telefonu, a neuspešno. Obrnili smo se še na njihovo elektronsko pošto, nato pa se nam je precej hitro oglasi Aleš Furlan in zapisal, da naj izjavo za javnost pričakujemo v prihodnjih dneh.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica je dobavitelju, podjetju Primsell, kolčne proteze do zdaj plačevala po precej višji ceni kot primerljive ustanove drugod v Sloveniji. Po pregledu javnih naročil so v šempetrski bolnišnici ugotovili, da so vsi postopki in vse sklenjene pogodbe s tega naslova zakoniti in pravilni. Sicer pa je ministrstvo za zdravje zaradi vseh očitkov iz leta 2014 že uvedlo upravni nadzor, ki še vedno ni končan.