Zajetna dediščina

V podedovani hiši našel za 3,5 milijona zlata

S.R.
23. 11. 2016, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Francoz je v hiši, ki jo je podedoval od sorodnika, našel pravo zakladnico zlatih kovancev in palic.

Profimedia
Zlato so na dveh dražbah že prodali različnim kupcem iz Francije in drugih držav.

V podedovani hiši v Normandiji je neimenovanega Francoza pričakal pravi zaklad. V raznih skritih kotičkih po vsej hiši je našel tisoče zlatih kovancev, ki so skupaj tehtali kar 100 kilogramov.

Najdbe bo seveda najbolj vesel dacar, saj bo moral najditelj poleg 45-odstotnega davka na dediščino plačati tudi za tri leta neporavnanih davkov, v kolikor pokojni davčni službi ni prijavil svojega zaklada.

Lokalni dražitelj Nicolas Fierfort je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je najdba vključevala 5000 zlatnikov, dve zlati palici, težki 12 kilogramov, in 37 kilogram težkih pozlačenih palic. Po njegovih besedah naj bi bilo zlato vredno 3,5 milijona evrov.
Dejal je še, da je bilo zlato tako dobro skrito, da ga ob prvem obisku po smrti lastnika ni opazil niti sam. Med premikanjem pohištva ga je našel šele dedič, katerega identitete niso želeli razkrili.

Najprej je našel pločevinasto škatlo, polno kovancev, ki je bila privita pod kos pohištva. Od tam ga je nos vodil do 5000 zlatnikov, skritih v zaboju za steklenice za viski, in nato do drugih skrivališč po hiši, dokler ni naletel na glavni dobitek, ko je odkril dragocene zlate palice. »V tej točki je poklical svojega odvetnika, da naredita popis,« pravi Fierfort.

Izkazalo se je, da je bilo zlato zakonito kupljeno v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, na posestvu pa so našli tudi vsa potrdila o pristnosti.