Skriti bankovci

Na podstrešju je našla milijone

G.G.
25. 10. 2016, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

60-letna Angela Vargas iz Genoe je med pospravljanjem na podstrešju naletela na šop bankovcev. Žal ni šlo za evre, ampak lire.

Reuters
Po menjavi so italijanske lire uničili.

37 milijonov lir bi bilo danes vrednih okoli 19.000 evrov, a kaj ko lire ni več moč zamenjati v evre. Toda Angela ni vrgla puške v koruzo. Italijansko centralno banko bo izzvala na sodišču. Poskušala bo uveljaviti tezo, da v primerih, ko so ljudje našli lire ali drugo »mrtvo« valuto po zakonsko določenem roku za menjavo, ta rok ne bi smel veljati.

V primeru Angele Vargas je lire na podstrešju shranila njena mati. Umrla je leta 2006, pred tem pa ni nikomur povedala o skritem denarju.

Italijanske oblasti so po sprejetju evra leta 2002 državljanom dale deset let časa za menjavo lir v evro. Vargasova polaga upanje v precedenčni primer, ki se je zgodil v začetku letošnjega leta. Ženska iz severa Italije je v skritem predalu v omari našla 15 milijonov lir. Po njeni pritožbi je ustavno sodišče razsodilo, da je potrebno narediti izjeme in ji omogočiti, da lire pretvori v evre.

Tolarji ne zastarajo

Če kdo v Sloveniji najde ogromne količine tolarjev, se mu ni potrebno bati "zastaranja". Tolarski bankovci so namreč zamenljivi brez časovne omejitve. V Banki Slovenije vam jih bodo zamenjali po tečaju 1 EUR = 239,64 SIT, brez provizije.