Vsak po svoje

Milojka je razklala partnerstvo, zato so odločitev prestavili

T.L./M.K./STA
24. 11. 2016, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koalicijski partnerji še vedno različno razlagajo sporazum s Fidesom, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides. Natančnejša pojasnila od ministrice zahteva tudi vlada.

Bobo
Milojka Kolar Celarc KOnrad Kuštrin

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavlja, da pri sklepanju sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides ni prekoračila pooblastil. "Če bo treba, bomo še dodatno pojasnili, ampak kar se mene tiče, je sporazum dogovorjen in rezultat izhodišč oz. pooblastil, ki mi jih je dala vlada," je dejala.

Kot je ob robu sestanka z direktorji slovenskih bolnišnic na Debelem rtiču pripomnila ministrica, je predsednik vlade Miro Cerar že povedal, da je po tem, ko se je podrobno seznanil s posameznimi točkami tega sporazuma, sam ugotovil, da je bilo "vse v danih okvirih pogajalskih izhodišč".

Vlada zahteva dodatna pojasnila

Vlada je ministrici z vladno pogajalsko skupino danes naložila, da ji v najkrajšem možnem času za obravnavo na naslednji redni seji predloži natančnejša pojasnila k posameznim določbam parafiranega sporazuma s Fidesom, vključno s finančnimi posledicami. Na podlagi tega se bo vlada glede sporazuma opredelila.

Premier Miro Cerar je v sredo dejal, da vlada ne more odločati o sporazumu s Fidesom, dokler se sindikati ne dogovorijo med sabo.

Vlada je namreč danes obravnavala parafiran sporazum s Fidesom in ugotovila, da je v besedilu marsikaj tako navedeno, da ni kristalno jasno, je po seji vlade v izjavi novinarjem povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Na podlagi dodatnih pojasnil vladne pogajalske skupine se bo vlada o parafiranem sporazumu, ki si ga tako sindikati kot v koaliciji različno razlagajo, tudi odločala. Pogajanja z drugimi skupinami javnega sektorja, ki so zaradi sporazuma s Fidesom zastala, ostajajo po Koprivnikarjevih besedah odprta.

A je ključno vprašanje, kaj je s sporazumom na področju zdravstva. "Ko bo na to vprašanje znan odgovor, bomo tudi vedeli, kako je z nadaljevanjem pogajanj," je dejal Koprivnikar in dodal, da so tako stališče izrazili tudi sindikati javnega sektorja.

Če pogajalska skupina želi, da se sestanejo, se bodo. Če pa bo njihov pogoj, da se vlada najprej opredeli do sporazuma s Fidesom, bo treba po Koprivnikarjevih besedah na to počakati.

Nemir v koaliciji

Koalicijski partnerji tudi na današnjem srečanju niso zaprli odprtih vprašanj glede sporazuma s Fidesom, o katerem naj bi sicer vlada odločala prihodnji teden. Po besedah Simone Kustec Lipicer (SMC) pričakujejo, da bodo dialog nadaljevali in dosegli sporazum, ki bo najboljši možni kompromis med pogajalci in najboljša možna rešitev za državljane.

Koalicijski partnerji si namreč še vedno različno razlagajo sporazum, ki ga je ministrica v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides. V DeSUS in SD so v minulih dneh ocenili, da sporazum ni sprejemljiv in ni rezultat koalicijskega dogovora, poleg tega pa je ogrozil pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Morda razprava, odločitev pa ne

SD je po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana danes predložil tudi mnenje glede tistih dikcij v sporazumu, ki si jih po njihovih ocenah lahko vsak razlaga drugače.

Vlada bi utegnila danes o tem razpravljati, odločati pa verjetno ne. Premier Cerar je namreč v sredo dejal, da vlada ne more odločati o sporazumu s Fidesom, dokler se sindikati ne dogovorijo med sabo.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Kustec Lipicerjeva je danes poudarila, da je tokrat prišlo do konflikta med sindikati, o čemer da je v sredo govoril tudi predsednik vlade. Po njenih besedah je treba ločiti, kaj je del socialnega dialoga, v katerem sodeluje vlada s socialnimi partnerji, kaj pa del dialoga, ki ga morajo partnerji opraviti v lastnih vrstah.

Po mnenju podpredsednika DeSUS Tomaža Gantarja je dialog med sindikati pomemben, a bo treba verjetno najti še kakšno drugo rešitev. Danes je še ocenil, da je rešitev glede sporazuma sicer možno najti. Han pa je poudaril, da je socialni dialog tripartiten, v njem sodelujejo sindikati, delodajalci in vlada, ki pa se pogovoru ne more izogniti.

Zamrznjena stavka zdravnikov je sicer zaradi zapletov glede že parafiranega sporazuma z vlado lahko ogrožena. Po mnenju vodje poslanske skupine SMC so za to odgovorni vsi, ki sodelujejo v pogajalskem procesu. Ne le vlada, pač pa tudi sindikati, vsi skupaj pa so odgovorni do državljanov, je dejala.

V SD so v sredo izpostavili tudi odgovornost Kolar Celarčeve. Vprašanje, ali bi se morala ministrica posloviti, če sporazum pade, pa po današnjih besedah Kustec Lipicerjeve presega glavne cilje in namene pogajalskega procesa.