Odzivi

Erjavec interpelacije ne podpira, v NSi pričakujejo njen odstop

J.P./STA
24. 10. 2016, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V DeSUS, ki je junija podprla razrešitev ministrice za delo Anje Kopač Mrak, o ravnanju pri drugi interpelaciji zoper njo še niso razpravljali. Predsednik Karl Erjavec je danes pojasnil, da osebno interpelacije ne podpira, pričakuje pa, da bo ministrica izpolnila obljubo glede izboljšanja sistema delovanja centrov za socialno delo.

STA
Spomnil je, da so poslanci DeSUS junija podprli interpelacijo zoper Kopač Mrakovo ne zaradi primera velenjskih dečkov, ampak zaradi nestrinjanja z ministričino politiko na socialnem področju.

Erjavec meni, da je serijsko vlaganje interpelacij neproduktivno. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naj sama oceni svojo odgovornost po sodbi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov.

Prvo je za las prestala


Vrhovno sodišče je v sredini javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo Velenje in zastopnika babice dečkov iz Velenja navedlo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka pa ostajata pri rejnikih.

Odločitev je sprožila burne odzive v politiki, SDS pa je danes vložila že drugo interpelacijo zoper Kopač Mrakovo. Med drugim ji očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v primeru velenjskih dečkov, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela CSD Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega CSD.

Prvo interpelacijo je ministrica za las prestala, saj so za njeno razrešitev glasovali tudi poslanci DeSUS. V četrtek je bilo sicer kritične tone do ministrice, s katero se bo v prihodnjih dneh pogovoril tudi premier Miro Cerar, slišati tudi iz SMC in DeSUS.

Cerar je sicer zadevo označil za izredno resno ter v odgovoru na vprašanje vloge ministrice v tem primeru dejal, da bo treba sprejeti zelo jasna stališča.

Spomnil je, da so poslanci DeSUS junija podprli interpelacijo zoper Kopač Mrakovo ne zaradi primera velenjskih dečkov, ampak zaradi nestrinjanja z ministričino politiko na socialnem področju. Obljubila je, da bo upoštevala pripombe DeSUS in za zdaj ocenjujejo, da jim je prisluhnila, je še pojasnil Erjavec.

V NSi ob objektivni odgovornosti Kopač Mrakove pričakujejo njen odstop

Ministrica je objektivno odgovorna za delovanje centrov za socialno delo v primeru dečkov iz Velenja, trdi poslanka NSi Iva Dimic. Zato v NSi pričakujejo, da bo Kopač Mrakova vendarle odstopila.

Dimičeva si želi, da bi bil čas, ki bo namenjen interpelaciji Kopač Mrakovi, porabljen za pogovor o potrebnih ukrepih za izboljšanje stanja zaposljivosti mladih, za položaj starejših, položaj družin. "Skratka po mojih željah bi bil čas porabljen predvsem za to, kam in kako bi bila naprej Slovenija zapeljana," je dejala Dimičeva v odzivu na interpelacijo, ki jo je v DZ znova zaradi primera velenjskih dečkov vložila SDS.

Opozorila je, da se reforma centrov za socialno delo pripravlja že ves čas, odkar je Kopač Mrakova tako ali drugače v vladi. "Vedno se govori o novih pravilih, ki bi bila predpisana za delovanje centrov za socialno delo, a danes še vedno ni enotnih pravil, po kašnih postopkih naj socialni delavci v naši državi odločajo. Skratka ni naredila ničesar, kar bi bilo najbolj nujno, da do takih primerov v Sloveniji ne bi prihajalo," je zatrdila Dimičeva.

Na vprašanje, ali ne bi menjava ministra le še podaljšala sprejem sprememb na področju delovanja CDS, pa je poslanka NSi dejala, da imajo v stranki pripravljen predlog sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki daje starim staršem možnost biti stranka v postopku, če njihovi vnuki ostanejo brez staršev. "Če bi naš predlog zakona, ki bo te dni v obravnavi v DZ dobil podporo, potem veliko stvari v državi lahko rešimo na tak način," je dodala.

Poslanka sicer nima informacije o tem, ali je SDS podpise pod interpelacijo iskala tudi pri NSi. Ob tem pa je dodala, da imajo tudi v SDS sami dovolj podpisov za vložitev interpelacije.

Han: Kopač Mrakova bo interpelacijo brez težav preživela

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zagotavlja, da bosta SD in ministrica brez težav preživeli že drugo interpelacijo zoper njo, ki jo je danes zaradi primera velenjskih dečkov vložila SDS. Han tudi verjame, da je premier Miro Cerar vrhunski pravnik in bo razumel, da ministri zaradi takih zadev pač ne odhajajo.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v današnji izjavi novinarjem spomnil na vrsto vloženih interpelacij. Po njegovem mnenju imajo sicer ti vlagatelji relativno slab spomin, saj svoji prejšnji interpelaciji ne verjamejo. "Nenazadnje so vložili interpelacijo o delu vlade. Vidijo, da ne bodo uspešni, pa gredo po segmentih razbijati politično stabilnost," je ocenil Han, ki pa večjo težavo vidi v tem, da zopet izkoriščajo otroke za nabiranje političnih točk.

Kaj bo naredil predsednik vlade, Han ne ve. A verjame, da bo kot vrhunski pravnik razumel, da zaradi takih zadev ministri ne odhajajo. Na vprašanje, ali se v nasprotnem primeru, če ministrico premier pozove k odstopu, lahko zatrese koalicija, je odgovoril, da ne ve. A vsekakor te interpelacije po Hanovem mnenju niso dobre za politično stabilnost.

Ugotavlja še, da se zdaj tudi zaradi interpelacij politika ukvarja sama s sabo in da ves uradniški sistem piše odgovore na interpelacije.