Nova interpelacija

SDS: Kopač Mrakova zaradi kršenja človekovih pravic ne more biti na položaju

J.P./STA
24. 10. 2016, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanci SDS v interpelaciji ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak med drugim očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v primeru velenjskih dečkov, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela CSD Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega CSD.

Bobo
V SMC za zdaj uživa podporo, a pričakujejo izpolnitev pogojev in tudi pogrešajo njeno aktivnejšo vlogo pri vodenju socialne politike.

Poslanci SDS ministrici očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil za zagotavljanje teh človekovih pravic pri nezakonitem odvzemu velenjskih dečkov iz oskrbe pri starih starših, pri razbitju družinske skupnosti in s tem posegom v ustavne pravice starih staršev in vnukov.

Gre sicer za osmo interpelacijo v mandatu sedanje vlade. Poleg Kopač Mrakove so jo že prestali notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, zunanji minister Karl Erjavec, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Poleg tega je interpelacija vložena zoper celotno vlado pa tudi zoper ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

Po njihovem mnenju je Kopač Mrakova v omenjenem primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti. 

Očitajo ji tudi odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela centrov za socialno delo na primeru Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak tega CSD, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev dečkov.

Za drugo interpelacijo so se v SDS odločili po razsodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem dveh dečkov iz Velenja nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

Zahtevajo, da se ministrico razreši

Vsebino interpelacije predstavlja poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. Na položaju ne more biti nekdo, ki je kršil človekove pravice, je dejala, potem ko je zahtevala, da se ministrico razreši. Šimenkova je nadalje v primeru velenjskih dečkov izrazila tudi dvom v strokovnost pristojnih služb in dodala, da center za socialno delo ni presojal vloge, ki jo je za rejništvo dečkov vložila njuna babica. 

Vse nepravilnosti so se dogajale pod okriljem enega ministrstva, je dejala, zato je jasno, kdo nosi težo odgovornosti. Absurdno se ji zdi tudi, da si premier Miro Cerar za tako pomembno zadevo ni prej vzel časa. Zato upa, da bo rezultat interpelacije tokrat drugačen.