Iščejo lokacije

Kdaj bi v Beli krajini postavili begunski center?

G.G./STA
2. 11. 2016, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sprejemni begunski center bi v Beli krajini vzpostavili le, če domače policijske postaje nelegalnih migracij ne bi mogle več same obvladati, je po današnjem sestanku s črnomaljskimi svetniki in županjo Mojco Čemas Stjepanovič zatrdil sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Mirjam Bezek Jakše, Dolenjski list
V Črnomlju so že protestirali proti postaviti begunskega centra.

Šefic je poudaril, da sprejemno-registracijski center v Beli krajini, v katerem bi lahko begunce zadrževali 48-72 ur, potrebujejo, ker ne morejo izključiti morebitnih prihodnjih množičnejših migracij po t. i. balkanski ali sredozemski poti. Potrebovali bi ga le v primeru, ko belokranjske policijske postaje same stanja ne bi več mogle obvladovati, postavili pa bi ga v za vso logistiko potrebnem času.

Odločanje med več lokacijami

Kje bi ga postavili, se na ministrstvu še niso odločili. Potem ko so izrazili zgolj namero, da bi ga postavili v črnomaljskem Vražjem kamnu, kar je lokalna skupnost zavrnila, se odločajo med petimi do šestimi mesti v črnomaljski in metliški občini ter tudi na tamkajšnjih zasebnih zemljiščih. Glede končne rešitve se sicer še niso odločili, po soglasju lastnika izbranega zemljišča ali objekta pa bodo iskali tudi privolitev lokalne skupnosti.

Rezervni scenarij

Šefic je še pristavil, da naj bi šlo le za sprejemno-registracijski center z zmogljivostjo 150 do 300 ljudi. Vlada in ministrstvo pa imata pripravljen tudi scenarij za primer, če bi število obravnavanih migrantov preseglo navedeno zmogljivost.

Kot je povzel Šefic, je stanje v Sloveniji, kjer so septembra zabeležili nekaj več kot 130 ilegalnih prehodov meje, povsem obvladljivo, hkrati pa na verjetnost okrepljenega begunskega vala sklepajo glede na kopičenje beguncev na balkanski poti od Turčije naprej.

Črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva je povedala, da se s postavitvijo sprejemnega begunskega centra strinja tudi črnomaljski varnostni sosvet. Ta je na svoji zadnji seji menil, da je večje število beguncev bolje imeti zbrano na enem mestu, tako jih je tudi lažje nadzorovati.

Iskanje ustrezne lokacije

Sicer pa je Šefica danes opozorila, da občina zahteva sprotne informacije glede iskanja mesta za morebitni begunski center, da ministrstvo navede pogoje ter tehnične zahteve glede ustreznosti izbranega mesta in da mesto morebitnega centra iščejo tudi drugje v Beli krajini ter širše po državi, je še dejala Čemas Stjepanovičeva.

Pristojno ministrstvo in črnomaljska občina sta se sicer najprej pogovarjala o možnosti morebitne vzpostavitve začasnega sprejemno-registracijskega centra na Vražjem kamnu pri Črnomlju, a je zgolj pogovor o tej možnosti v delu tamkajšnje javnosti in pri uporabnikih omenjenega zemljišča naletel na nasprotovanje.

Kot je ob oktobrskem protestu, ki ga je v Črnomlju pripravila Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, povedala njena predstavnica in črnomaljska občinska svetnica (SDS) Maja Kocjan, naj bi Črnomaljci nasprotovali kakršnikoli obliki centra za begunce na svojem območju in da se bodo njegovi postavitvi uprli na vse možne načine in tudi s cestnimi zaporami.

Čemas Stjepanovičeva pa je tudi pred današnjim sestankom večkrat poudarila, da Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra in da bi zaradi zagotavljanja varnosti občanov in le po pristanku svetnikov pristala le na vzpostavitev začasnega sprejemno-registracijskega centra.