Sum fiktivni poslov

Slovenska trgovca z zlatom zanikata nepravilnosti na Hrvaškem

G.G./STA
2. 11. 2016, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenska podjetnika Andrej Lah in Matej Košič zanikata vpletenost v nepravilnosti, ki jih v ločenih preiskavah domnevnih fiktivnih poslov podjetij za trgovanje z zlatom izvajajo hrvaške oblasti. Po poročanju časnika Jutarnji list, varaždinsko tožilstvo preiskuje sum pranja denarja v višini 12 milijonov evrov.

STA
Matej Košič se na sodišču zagovarja tudi zaradi domnevno sporne obnove hiše Simone Dimic v ljubljanskih Murglah.

Kot je pred dnevi poročal hrvaški časnik, sta slovenska podjetnika, 44-letni Matej Košić in 41-letni Andrej Lah, fiktivno trgovala z zlatom na Hrvaškem. Skupaj s še nekaterimi osebami sta bila direktorja v podjetjih Lumina metal in Gold Box, ki naj bi od leta 2012 do leta 2014 italijanskim podjetjem izdajali fiktivne račune za nakup lomljenega zlata, ki naj bi ga kupovali od vrste manjših anonimnih podjetij na Hrvaškem.

Lah je bil od marca do septembra 2013 eden od direktorjev v podjetju Gold Box. "Podjetje je v tem času poslovalo v skladu z zakonodajo in predpisi," je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Za očitke o domnevnih nepravilnostih poslovanja je izvedel iz medijev. "Nikoli nisem bil vabljen, niti nisem bil obveščen ali uradno seznanjen s strani preiskovalnih organov, da naj bi bil v kakršnem koli postopku glede omenjene teme," je zapisal. Dodal je, da se je 30. septembra 2016 sam oglasil na državnem tožilstvu v Varaždinu ter podal izjavo z vsemi dejstvi, a da ni bilo nobene potrebe po pridržanju. Lah zato zavrača kot neutemeljene vse sume o njegovi vpletenosti v nepravilnosti poslovanja, ki se navajajo v povezavi s podjetjem Gold Box.

Košič pa je za časnik Finance potrdil, da še zastopa družbo Lumina Metal, a da informacije Jutarnjega lista o nepravilnostih z njim nimajo zveze in jih zato ne more komentirati.

Hrvaško tožilstvo je sicer septembra zaradi utaje davkov in carinskih dajatev pri fiktivni prodaji zlata sprožilo preiskavo proti 12 osumljencem, med katerimi so štirje slovenski državljani. Sledila so prijetja, hrvaški policisti pa so sodelovali tudi s slovenskimi kolegi. V tokratni preiskavi gre po poročanju medijev za nadaljevanje spomladanske zgodbe, ki je prišla v javnost, ko je eden od zagrebških policijskih inšpektorjev iz policijskega sefa ukradel dva kilograma zlata in 280.000 evrov.