Nevsakdanji prizor

Mleko namesto na mizi v grmovju

Gabrijel Toplak
4. 10. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dejanje obsojajo in obžalujejo tudi v območnem združenju Rdečega križa in Nadškofijskem karitasu Maribor, kjer pravijo, da jih večina s hrano ravna dostojno. In prav vsi imajo dokazila.

Facebook
Prizor je Mariborčanko zelo presenetil in sprva ni vedela, kaj naj stori.

V Mariboru se te dni precej govori tudi o Marijini objavi fotografij na facebooku, kjer opozarja na odvrženo mleko iz humanitarne pomoči.

Najprej precej šokirana

Facebook
Več tetrapakov mleka je bilo »odloženih« kar za otroškim dispanzerjem.

»Na sprehodu s psičko Zojo sem naletela na šokanten prizor. Zmrazilo me je in šlo mi je na bruhanje. V grmovju za otroškim dispanzerjem v Mariboru, v Jezdarski ulici, sem videla odvrženo mleko humanitarne pomoči,« je zapisala Marija. Sprva je bila precej šokirana in ni vedela, kaj naj stori. »Ko sem prišla k sebi, je sledil repertoar kletvic, saj res ne prenesem, da bi bilo kdo nespoštljivo delal s hrano. Vseeno je, ali je hrana kupljena ali podarjena. Če je podarjena, moramo biti še toliko bolj spoštljivi,« je poudarila Marija.

Tudi v kontejnerjih

Po njenem zapisu je očitno naša družba tako nizkotnega mišljenja, da nima privzgojenih osnovnih temeljnih vrednot. »Kar je zelo skrb vzbujajoče glede na to, da smo zgled današnji mladini. Sprašujem se, ali ima ta človek trohico vesti in ali se zaveda, da s tem dejansko odžira pomoč nekomu, ki jo dejansko potrebuje. Sicer pa to ni edini primer, ki sem mu bila priča. Zapakirana živila z dolgim rokom uporabe je mogoče najti tudi v kontejnerjih,« je pojasnila Marija, ki meni, da bi morali na Rdečem križu in v Karitasu poostriti nadzor nad ljudmi, ali res potrebujejo pomoč ali jo zlorabljajo. »Med nami namreč živijo ljudje, ki potrebujejo pomoč, pa si ponjo ne upajo. Hvaležna vam bom za delitev moje izkušnje, saj ne smemo biti tiho. Drugače bo takšnih zlorab vse več,« je zaključila Marija.

Humanitarci dejanje obsojajo

Facebook
Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor, dejanje obsoja.

V območnem združenju Rdečega križa Maribor obžalujejo, da nekdo, ki prejema pomoč, s prejetimi izdelki ravna nevestno in brez občutka, ter tovrstna dejanja obsojajo. »Uporabnike redno obveščamo, da naj izdelke, če jih ne potrebujejo, raje pustijo tistim, ki so pomoči bolj potrebni. Večina pa jih s hrano ravna dostojno,« je pojasnil sekretar Metod Dolinšek.

Dejanje obsoja tudi Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijskega karitasa Maribor: »Ljudje imajo dokazila, da imajo veliko družino, in težko odgovarjamo, če nekdo neodgovorno ravna s hrano. Ne moremo vedeti, zakaj to nekateri počnejo.« Zgrožena sta tudi humanitarca Katarina Goričan Pokrivač in Boris Krabonja, ki o dogodku, kot pravita, vesta zelo malo. »Žal ničesar ne vem, zdi pa se mi znak človeške brezbrižnosti. Ta človek ima očitno polno rit vsega,« je bil prvi komentar Katarine Goričan Pokrivač, ki je početje ocenila kot grozno: »To meče slabo luč na vse, ki so v resnični stiski in veseli vsake dobrine.« Krabonja pa je prepričan, da »njegovi« ljudje zagotovo niso bili.