Trgovina na drobno

Kupujemo vse manj goriva, hrana ostaja na prvem mestu

T.L./STA
24. 7. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vrednost prodaje hrane se je na letni ravni povečala za 2,5 odstotka in je predstavljala petino celotnega prihodka od prodaje v trgovini na drobno.

Arhiv

Hrana je bila tudi v letu 2015, kot v vseh letih doslej, najpomembnejše trgovsko blago v trgovini na drobno. Vrednost prodaje hrane se je na letni ravni povečala za 2,5 odstotka in je predstavljala petino celotnega prihodka od prodaje v trgovini na drobno. Drugo najpomembnejše blago so bila motorna goriva, vrednost prodaje goriv pa je upadla.

Podjetja v Sloveniji so lani na domačem trgu prodala za 23,6 milijarde evrov trgovskega blaga, kar v primerjavi s predhodnim letom predstavlja 1,2-odstotni padec. Nižja vrednost prodaje je bila posledica nižjega prihodka od prodaje v trgovini na drobno, je ta teden objavil statistični urad.

V trgovini na drobno je bilo prodanega za 11,6 milijarde evrov trgovskega blaga ali približno za štiri odstotke manj kot v letu 2014, v trgovini na debelo pa za 12 milijard evrov, kar je bilo dva odstotka več kot v predhodnem letu. V primerjavi s povprečjem zadnjih petih let sta bila prihodek v trgovini na drobno in tudi v trgovini na debelo v letu 2015 nižja, in sicer za 2,8 oz. za 0,6 odstotka.

Kupujemo manj goriva

Motorna goriva so bila po višini prihodka od prodaje, ki je dosegel 2,3 milijarde evrov, tudi v letu 2015 drugo najpomembnejše trgovsko blago v trgovini na drobno, čeprav se vrednost prodaje iz leta v leto niža. Lani se je glede na predhodno leto znižala za 10 odstotkov, glede na leto 2013 pa za 15,6 odstotka. Padec prihodka od prodaje motornih goriv je bil lani posledica nižjih cen goriv in glavni razlog za nižjo vrednost prodaje v trgovini na drobno.

V trgovini na drobno se je v zadnjih petih letih najbolj zvišala vrednost prodaje tobačnih izdelkov (za približno 31 odstotkov), najbolj znižala pa vrednost prodaje kurilnega olja, trdih goriv in plina (za približno 40 odstotkov).

Prodano več osebnih avtomobilov

Uspešna prodaja osebnih avtomobilov tako v trgovini na drobno kot na debelo se je nadaljevala tudi v lanskem letu. Vrednost prodaje osebnih avtomobilov v trgovini na debelo je znašala 1,2 milijarde evrov in je bila za 14,6 odstotka višja kot v letu 2014. Rast prodaje osebnih avtomobilov je bila tudi glavni razlog, da se je vrednost prodaje v trgovini na debelo glede na predhodno zvišala.

Pri podatkih o prodaji avtomobilov za leto 2015 pa je treba, kot so opozorili statistiki, upoštevati tudi začasne oziroma dnevne registracije. To pomeni, da so avtomobili sicer registrirani, a so tudi kmalu odjavljeni in prodani v tujino. Vrednost prodaje osebnih avtomobilov v trgovini na drobno je bila v lani za 2,6 odstotka višja kot v letu pred tem.