Zažarele otroške oči

Punčke za bolne otroke

Gabrijel Toplak
3. 10. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kliniko za pediatrijo v Mariboru so obiskali stanovalci Doma pod gorco, doma za starejše, in malčkom za lažje bivanje v bolnišnici podarili 45 punčk iz cunj.

Gabrijel Toplak
Stanovalke mariborskega doma za starejše, ki so obiskale kliniko za pediatrijo, so punčke iz cunj, ki so jih podarile otrokom, izdelale same.

Otrokom, ki so te dni iz različnih zdravstvenih razlogov na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, bo minuli vikend zagotovo ostal še dolgo v spominu. V tamkajšnji sejni sobi so jih pred dnevi obiskali stanovalci Doma pod gorco, doma za starejše, in jim podarili 45 punčk iz cunj, ki so jih izdelali in pripravili v okviru tedna starejših.

Otroci so jih veseli

»Vašega obiska smo, še posebej otroci, resnično veseli. Lahko rečem, da so punčke iz cunj, ki jih dobimo podarjene, potem še celo leto prisotne v naši hiši. Tudi tiste, ki nam po takšnih priložnostih ostanejo in jih ne razdelimo, obdržimo ter jih spravimo na varno, z njimi pa potem otroke razveselimo denimo v času božično-novoletnih praznikov,« je v zahvalnem nagovoru gostom povedala strokovna vodja zdravstvene nege na kliniki za pediatrijo Monika Pevec.

Gabrijel Toplak
Otroci, tako tisti večji kot najmanjši, so z veseljem stekli do škatle s punčkami iz cunj in si izbrali tisto, ki jim je takoj padla v oči.

Že decembra in januarja

Gabrijel Toplak
Marija Pluščec, ki je stanovalka doma že skoraj pet let, je s punčkami iz cunj razveseljevala tudi svoje vnuke, tokrat pa ji je uspelo splesti kar 37 oblek.

Kot je bilo razbrati iz besed »mojstric«, ki izdelujejo punčke iz cunj, aktivnosti začnejo že decembra ali januarja, ko punčke najprej skrojijo in jih napolnijo z ustrezno snovjo. V svojih vrstah imajo tudi sostanovalca, ki jim zašije oči, da lahko potem punčkam namestijo oziroma zašijejo še lase, medtem ko več varovank doma lutkam izdela obleke. »Sama imam vnuke in vem, kaj lahko otroku pomeni drobna pozornost. Že od tedaj rada ustvarjam za otroke. Tudi tokrat sem uživala, saj mi je uspelo za te punčke iz cunj sami splesti kar 37 oblek. Koliko mi tovrstno šivanje vzame časa, težko ocenim, saj si običajno po nekaj urah dela vzamem odmor in čez nekaj časa, ko mi postane spet dolgčas, ponovno pletem in si obenem izmišljujem, kaj bi ustvarila,« je povedala Marija Pluščec, ki je stanovalka doma že skoraj pet let. Dodala je, da ima zares prijeten občutek pri srcu, ko ve, da bodo punčke iz cunj polepšale dneve bolnim otrokom. Že nestrpno pa čaka december, ko se bo izdelovanja punčk spet lotila.

Gabrijel Toplak
Punčke iz cunj, tokrat se jih je v škatli nabralo 45, stanovalci doma za starejše začnejo izdelovati že decembra ali januarja.

Popestritev bivanja

In res, otroci so bili punčk iz cunj nadvse veseli. Tina Dvorjak, mamica 19-mesečnega Jake, je povedala, da sta s sinom v bolnišnici že nekaj dni in počasi jima postaja že dogčas. »Ta lepa gesta stanovalcev nama bo nedvomno popestrila tukajšnje bivanje. Ko sem mu povedala, se je punčk iz cunj precej razveselil, in to je najbolj pomembno,« je poudarila Dvorjakova.