Cerkev

Niso zadovoljni z načrtom pokopa povojnih žrtev

pk
3. 10. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Celjski škof, ki je včeraj daroval mašo za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Spominskem parku Teharje, je povedal, da Cerkev ni zadovoljna z zdajšnjim načrtom pokopa povojnih žrtev in urejanja grobišč.

STA
Želijo si dogovora s pristojnimi o pokopu žrtev.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je v pridigi povedal, da morajo s pristojnimi službami glede še nerešenih vprašanj o pokopu žrtev doseči dogovor. »V odnosu do žrtev medvojnih in povojnih pobojev je treba uresničiti temeljne človekove pravice, ki so jih poznali že v antični dobi in so v vseh časih znamenje resnične kulture in civilizacije,« je dejal. 

Treba je odpuščati

Meni tudi, da je darujoča in odpuščajoča ljubezen edina pot, ki vodi do tako zaželene narodne sprave med živimi in rajnimi, med ubijalci in žrtvami, med preživelimi, ki so bili v vojnem in povojnem času na nasprotnih straneh in so zdaj poklicani k spravi in medsebojnemu odpuščanju.

»Za trajen in resničen mir in bodočnost našega naroda je nujno potrebna sprava s preteklostjo, saj ne moremo graditi varne in srečne sedanjosti in prihodnosti, ne da bi poskrbeli za resnično spravo s preteklostjo. Ta pa je mogoča, če smo pripravljeni odpuščati. Odpuščanje pa je možno le takrat, ko smo pripravljeni priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka,« je še dejal Lipovšek.

Opredelitev parka

Predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik je ocenil, da je Spominski park Teharje nedokončan spomenik, ki mu je avtor predvidel tudi vlogo simboličnega pokopnega mesta. »Žal ta spominski park za zdaj ni opredeljen kot pokopališče, grobnica ali kostnica,« pove Sušnik.

Dodaja, da skoraj 800 žrtev iz rudnika Huda jama tu ne morejo pokopati, saj kaj takega pravno ni mogoče. Posmrtne ostanke iz Hude jame bodo sicer danes začeli prenašati v Spominski park Dobrava. Pietetne slovesnosti pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov se bo udeležil tudi predsednik republike.