Razmetaval in brcal

Napad na volitvah

sr
4. 10. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Lokalne volitve v Bosni in Hercegovini, ki so bile pretekli konec tedna, so se končale z vročimi pestmi. O razbeljenih glavah je poročala celo njihova centralna volilna komisija, ki je potrdila povečano prisotnost policistov.

Po Kaplanovem mnenju se v Bosni ponavlja leto 1993, kar je bil razlog za napad.

Iz operativnega centra so za bosanske medije sporočili, da so poostrili policijski nadzor, da ne bi prišlo do še hujših izbruhov nasilja, še več, v pripravljenosti je bila celo posebna enota policije. Razlog za takšno stanje naj bi bil fizični obračun kandidata za župana občine Stolac, Salmirja Kaplana, s predsednikom tamkajšnje občinske volilne komisije, Ivanom Perićem. Kot se je izkazalo pozneje, naj bi s Perićem obračunal še član Kaplanove stranke Ahmet Ljubović. Perića so nato z nujno medicinsko pomočjo odpeljali v Dom zdravja Stolac, kjer je ostal na opazovanju.

Perića in Ragužo so morali odpeljati na zdravljenje.

Brca v glavo

Perić pa ni bil edini, ki tisti dan ni odnesel cele kože. Kaplan je namreč vkorakal v volilno mesto Podgrad 2 in tam z nogo v glavo udaril Marija Ragužo, ki je zaradi močnega udarca omedlel. Poškodbe glave so bile tako hude, da so ga po oskrbi poslali na nadaljnje preglede v Mostar. Kaplan je po napadu razmetal ves volilni material po sobi, v kateri so oddajali glasove, škatlo z glasovnicami pa so odnesli kar člani njegove stranke.

Ponavlja se zgodovina

Dogajanje so potrdili tudi v glavnem volilnem štabu, kjer bodo o tem, kaj se bo zgodilo z rezultati volitev v Stolcu, poročali pozneje. Včeraj namreč še vedno niso imeli podatkov, ali so glasovanje prekinili samo na enem od volilnih mest ali na vseh v volilnem okraju. Za medije je spregovoril tudi Kaplan, ki je komentiral, da so morali ukrepati, saj se Bošnjakom v Stolcu ponavlja leto 1993. »Manjka samo še, da nas odpeljejo v taborišča. Leta 1993 smo morali biti tiho zaradi fašizma, a zdaj ne moremo,« je za javnost dejal Kaplan.