Volilna zakonodaja

Počasi jim gre od rok: še vedno neusklajeni in neenotni

T.L./STA
4. 10. 2016, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čeprav je od vložitve svežnja volilne zakonodaje minilo leto in pol, od prve obravnave pa dobro leto dni, poslanske skupine o predlogih še niso usklajene.

STA
Fotografija je simbolična.

Paket volilne zakonodaje, ki ga bodo v prihodnjih dneh pretresali na parlamentarnih odborih, po letu in pol od vložitve med poslanskimi skupinami še ni usklajen. Enotnega stališča pred današnjim usklajevanjem nimajo niti v koaliciji, za sprejem nekaterih zakonov iz svežnja pa je potrebna dvotretjinska večina poslanskih glasov.

Gre za sveženj šestih zakonskih novel, ki so ga vložili poslanci koalicijskih SMC, DeSUS ni SD ter tedanje ZaAB, njegov cilj pa je ureditev pogojev kandidiranja na različne funkcije. S predlogi naj bi tako onemogočili na volitvah kandidirati pravnomočno obsojenim na nepogojno zaporno kazen, daljšo od pol leta, spremembe pa predvidevajo tudi možnost odpoklica županov.

Še neusklajeni: od prve obravnave minilo dobro leto dni

Čeprav je od vložitve svežnja minilo leto in pol, od prve obravnave pa dobro leto dni, poslanske skupine o predlogih še niso usklajene. Poslanec SMC Jani Möderndorfer je danes dejal, da se "dogovori vedno sprejemajo zadnjih pet minut". Spomnil je, da so omenjeno zakonodajo lani predlagatelji umaknili, ker je bilo nanjo kar nekaj pripomb, po opravljeni splošni razpravi pa so se dogovorili, da bodo pripravili poglobljene spremembe. Počakali so tudi na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, z dopolnili, ki bodo vložena na matičnih odborih, pa nameravajo upoštevati njene pomisleke.

Po Möderndorferjevih besedah so sicer vsi enotni, da nekdo, ki je pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev nepogojne kazni, ne more opravljati funkcije. Zato meni, da bi bilo s kompromisom še vedno mogoče priti do skupnega dogovora in doseči dvotretjinsko podporo.

Da so predlogi še neusklajeni, je v izjavi novinarjem potrdila tudi poslanka SD Bojana Muršič. V tej stranki denimo niso navdušeni nad možnostjo odpoklica župana, "ker bi lahko imeli neprestano volitve". Muršičeva je opozorila tudi na mnenje zakonodajno-pravne službe, ki ima precej pomislekov.

Poleg tega v SD ne želijo parcialnih rešitev, če bi denimo uspeli sprejeti le zakone, ki ne potrebujejo dvotretjinske večine. Kot je dodala Muršičeva, bodo morali najti skupno pot, "vsekakor pa ne na silo, ampak premišljeno".

SDS za t.i. lustracijsko dopolnilo

Poslanci SDS pa so k praktično vsem predlogom vložili t. i. lustracijsko dopolnilo, s katerim bi kandidiranje prepovedali nekdanjim sodelavcem Udbe. Poslanec SDS Vinko Gorenak je danes na vprašanje, ali bodo svojo podporo zakonom v SDS pogojevali s podporo njihovim dopolnilom, odgovoril, da o tem še niso razpravljali, a meni, da bodo.

"Absolutno ne," pa je na vprašanje, ali bodo podprli takšno lustracijsko dopolnilo, odgovoril Möderndorfer. To dopolnilo so v SDS po njegovem mnenju vložili le zato, da najdejo opravičilo, zakaj ne bodo podprli zakonodajnega svežnja.

Novele zakonov o volitvah v DZ, o državnem svetu, o volitvah predsednika republike, o vladi, o lokalnih volitvah in o lokalni samoupravi bo sicer v sredo obravnaval odbor za notranje zadeve, novelo zakona o poslancih pa bodo v četrtek pretresali člani mandatno-volilne komisije.