Zaslužkarji

Lepo je biti koalicijski poslanec

Luka Tetičkovič
4. 10. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prešteli smo poslanska vprašanja, ki so jih v tem mandatu postavljali poslanci. Najmanj aktivna vprašanja so postavljali koalicijski poslanci – med njimi so najtišji tisti iz stranke SMC. Kateri od njih so tam le zato, da pritiskajo na glasovalni strojček, in za katere javnost še ni slišala?

STA
Delajo malo, plačujemo jih mastno.

V prvi polovici aktualnega mandata so državnozborski poslanci postavili 3134 poslanskih vprašanj. Skoraj dve tretjini teh je prišlo iz vrst največje opozicijske stranke – kar 1969 vprašanj so postavili poslanci Slovenske demokratske stranke. Na častno drugo mesto se je s 329 vprašanji uvrstila Združena levica. Šele na tretjem mestu je z borimi 179 vprašanji koalicijska Stranka modernega centra, ki je na zadnjih volitvah s 35 poslanskimi mesti dobila največji mandat v zgodovini samostojne Slovenije.

Koalicijski poslanci se le redko poslužijo poslanskih vprašanj, čeprav stranka SMC okoliščinam primerno rada trdi, da glasujejo in delujejo po lastni vesti.

Pri tem seveda ne moremo uporabiti enega vatla za vse, saj moramo vedeti, da je poslansko vprašanje instrument v nadzorni funkciji državnega zbora, ki se ga poslužujejo predvsem opozicijske stranke.

Najglasnejši poslanci v SDS

Največ poslanskih vprašanj je do polovice mandata postavil Andrej Čuš, ki je letos izstopil iz stranke SDS in njene poslanske skupine. Iz tega razloga njegovih vprašanj nismo pripisali poslanski skupini SDS, čeprav jih je dobršno število postavil, ko je še bil njen član. Kar 242 vprašanj je namreč za vlado in ministrstva imel poslanec Čuš. Z dvema vprašanjema je tako prehitel svojega nekdanjega strankarskega kolega Vinka Gorenaka. Poslanci SDS sicer zasedajo prvih 11 mest po številu poslanskih vprašanj. Njihov primat na vrhu lestvice z 12. mestom prekinja šele Franc Trček iz ZL, ki je skupaj postavil 93 vprašanj.

Najtišji poslanec tudi najbolj izkušen

Med tihe poslance sodi tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je doslej zastavil samo eno poslansko vprašanje. Zanimivo pa dolg politični staž ni vplival samo na stoičnost Janše. Najtišji v DZ je namreč predstavnik italijanske narodne skupnosti, Robert Battelli, ki mu je manjšina poslanski mandat zaupala že šestič. V tem sklicu državnega zbora ni postavil niti enega poslanskega vprašanja.

Grega Wernig / M24.si
Največ, 242 poslanskih vprašanj je zastavil nepovezani poslanec Andrej Čuš.

SMC – stranka soglasja

Med daleč najtišjimi so poslanci koalicijske stranke SMC. Kar polovica njenih poslancev v dveh letih ni prosila za besedo več kot dvakrat, samo eden je za besedo prosil več kot desetkrat. Niti enega poslanskega vprašanja tako ni postavil Milan Brglez, kar je do neke mere razumljivo, saj od samega začetka mandata opravlja funkcijo predsednika državnega zbora.

Eno vprašanje več – torej eno – je zastavila Brglezova strankarska kolegica Irena Grošelj Košnik. Vendar za njo težko rečemo, da je neznana poslanka, saj je tista, ki ni želela odstopiti, ko so se pojavile utemeljene obtožbe, da je kot direktorica Centra za socialno delo Trbovlje najemala posojila brez soglasja finančnega ministra in ministrstva za delo. Najetih posojil povrhu vsega ni vključila v letna poročila, zaključne račune in finančne načrte zavoda, kar bi lahko bilo kaznivo dejanje ponarejanja uradnih listin.

Eno samo vprašanje je postavil tudi Mitja Horvat, ki ga je SMC imenovala za predsednika mandatno-volilne komisije v DZ, a poslanec sploh nima opravljenega pravosodnega izpita, ki je sicer pogoj za sodniško funkcijo ali funkcijo državnega tožilca. Izpit je sicer poskušal opraviti dvakrat, a je obakrat padel. Po zakonu lahko poskusi samo še tretjič, nato pa bo svojo kariero moral nadaljevati ali v DZ ali kot asistent na pravni fakulteti, kjer je že služboval pred politično kariero.

Poslanci SMC: 2 leti mandata – 2 vprašanji

STA
Ksenija Korenjak Kramar (SMC) si je z izvolitvijo zagotovila sanjsko službo poslanke. Postavila je samo dve vprašanji.

Med tišje spada Urška Ban, ki je prva v dolgi vrsti poslancev s samo dvema vprašanjema. Pred tem je službovala v občinski upravi Mestne občine Novo mesto. Stranka SMC ji je v tem mandatu zaupala predsedstvo odbora za finance in monetarno politiko.

Samo dvakrat se je oglasila tudi Ksenija Korenjak Kramar, ki si je sprva želela postati evropska poslanka na listi Sanjska služba. Za le-to smo tedaj mislili, da je le šaljiv projekt, a so nekateri njeni kandidati željo po sanjski službi očitno vzeli povsem zares.

Enako število vprašanj je postavil Bojan Krajnc. Svojo siceršnjo neprepoznavnost je spočetka skušal premostiti s PR-podvigi – kot osebni asistent invalidom. Kmalu pa se je namestil za glasovalnim aparatom stranke SMC in v drugih ozirih izginil iz javne prepoznavnosti.

Kot satirik je v Prekmurju širše znan Dušan Radič, a kot poslanec ni pretirano aktiviral svoje žilice za humor. Med dosežki svojega poslanskega mandata bo lahko navedel dve poslanski vprašanji. Nič več ne bo mogel storiti Saša Tabaković, ki je v kulturnih krogih precej znan kot igralec in pevec, v državnem zboru pa kot le še ena številka pod nadzorom stranke SMC. Med takšne lahko prištejemo še Branka Zormana in Igorja Zorčiča.

Prelog ni več najtišji poslanec

Mediji so že pred poldrugim letom med najtišje poslance prištevali Ivana Preloga, ki se je do takrat oglasil samo dvakrat. Prelog se je medtem oglasil še trikrat, doslej je tako zastavil pet poslanskih vprašanj. Tako se je prebil v zlato sredino poslancev stranke SMC, ki so v dveh letih mandata zastavili povprečno pet poslanskih vprašanj.