Prosijo za pomoč

Životarijo v plesnivi hiši iz slame in blata

Gabrijel Toplak
25. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Družina iz Lancove vasi pri Ptuju obupano prosi za pomoč, saj si nadvse prizadevajo, da bi prihajajočo zimo pričakali na toplem, ne kot lani, ko so bili v bundah in rokavicah.

Gabrijel Toplak
Jana Šinkovec se zaveda, da v takšnem stanovanju ne morejo živeti, pa tudi da nimajo dovolj denarja niti za preživetje, kaj šele za gradnjo.

»A ko vas zazebe, pomislite kaj na 7-letnega fantka Eneja iz moje objave, ki si želi le toplega, suhega doma? Mraz, vlaga, plesen, 20 m², ponižujoče nizek prihodek ...« je na facebook profilu zapisala Katarina Goričan Pokrivač, profesorica na III. Gimnaziji, ki velik del svojega prostega časa namenja drugim.

Gabrijel Toplak
Vse omare in oblačila imajo vonj po vlagi in plesni, zato jim je slednja uničila že veliko oblačil in obutve.

Dela samo oče

Novinarju časopisa Svet24 je v petek dovolila stopiti v »njihov svet« Jana Šinkovec iz Lancove vasi, ki s partnerjem Matejem Bevcem in njunim otrokom, sedemletnim Enejem, živi v hudem pomanjkanju v 22 kvadratnih metrov velikem stanovanju, ki so si ga uredili v nekdanjem hlevu. Hiša, grajena iz slame in zemlje, je brez izolacije in drenaže. »To stanovanje smo si uredili po tem, ko smo se sporekli z mojo mamo. Vsi trije spimo na eni postelji, tudi zato, ker prostora za še eno nimamo. Avta si ne moremo privoščiti, saj dela samo partner, ki mesečno prejema le 390 evrov,« je pojasnila Šinkovčeva, ki bi najraje delala v trgovini, a že več časa neuspešno išče zaposlitev. Vedno se »zalomi« bodisi pri izkušnjah ali pa imajo osebo že vnaprej izbrano, je dodala.

Strop brišejo, gretja ni

Gabrijel Toplak
Vsa družina spi na eni postelji in bojda ne mine dan, da Enej, učenec drugega razreda, ne bi prosil za svojo sobico.

Ko vstopiš v stanovanje, je to mrzlo, polno vlage in plesni, ki kar zareže v nosnice. »Takšnega vonja so tudi vse omare in oblačila, ki nam jih veliko uniči plesen. Stene in strop nam zamakajo, ponoči nam kaplja, včasih neposredno na glave, zato strop redno brišemo. Gretja nimamo. Bojimo se, da se ponovi lanska zima, ko smo v stanovanju sedeli v bundah in rokavicah,« pojasni Šinkovčeva, ki ne dobiva nobene pomoči za otroka.

Testenine in krompir

Ko plačajo mesečne položnice, jim ostane 50 evrov. »Na mizi imamo najpogosteje testenine in krompir. Meso si privoščimo enkrat na teden,« prizna Šinkovčeva in doda, da jim je Matej začel s pomočjo donacij podjetij in dobrih ljudi graditi podstrešno stanovanje, vendar se je zadeva v določeni fazi ustavila. »Naprej brez pomoči več ne zmoremo,« priznava sogovornica.

Jana Šinkovec, Enejeva mamica

"Otroku je zelo hudo. Domov ne povabi nobenega prijatelja, ker ga je sram."

Na pomoč družini, ki živi na naslovu Lancova vas 73, 2284 Videm pri Ptuju, pozivamo tudi bralce Sveta24. Nanje se lahko obrnejo tudi tako, da pokličejo Mateja na številko 031 459 316 ali Jano na 041 855 545. Podatki za nakazilo pa so: Jana Šinkovec, številka TRR: SI56-0422 8024 4754 592, referenca SI 00, račun odprt pri Nova KBM.

Gabrijel Toplak
Stanovanje so si uredili v hiši iz slame in zemlje, popolnoma brez izolacije in drenaže, na vsega 22 kvadratnih metrih.