Demonstracije

Na ulice več tisoč Fincev

S.R./STA
24. 9. 2016, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Več tisoč Fincev se je danes zbralo na demonstracijah proti rasizmu in nasilju. Samo v Helsinkih se jih je po ocenah policije zbralo najmanj 15.000, demonstracije pa so potekale tudi v drugih finskih mestih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zborovanje v Helsinkih je potekalo na trgu pred senatom, pod geslom "dovolj je", poroča dpa.

Množica se je zbrala v spomin na 28-letnika, ki je 16. septembra po napadu neonacistov izgubil življenje. Moški je namreč nekaj dni pred smrtjo izzval skupino finskih neonacistov, "Finskega odporniškega gibanja", ki so ga nato tako hudo pretepli, da je zaradi posledic umrl. Policija je minulo sredo v povezavi s tem dogodkom prijela 26-letnika.

Vodilni finski politiki, med njimi tudi premier Juha Sipila, so incident obsodili. Sipila sam se je danes udeležil zborovanja v mestu Kuopio na vzhodu Finske, pri tem pa je po poročanju televizije Yle napovedal nove ukrepe proti ekstremističnim skupinam.

Demonstracije so potekale tudi v krajih Tampere, Joensuu in Jyväskylä. Policija pa je v Helsinkih prijela tudi dva nasprotnika sprejemanja migrantov, še poroča dpa.