Zdrava atmosfera

Nova ministrica je članica kulta!

Luka Tetičkovič
23. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je članica društva Zdrava Atmosfera (ZA), kulta z bizarnimi idejami, nastalega okoli karizmatičnega voditelja Dragutina Barušiča, po poročanju medijev veterana hrvaške osamosvojitvene vojne. Raziskali smo, kako totalno je to društvo in kakšen vpliv bi lahko njegovi interesi imeli na delovanje finančne ministrice.

Youtube
Nekdanji finančni minister Križanič se rokuje z Vraničar Ermanovo in njenim možem.

Anica Berginc, zastopnica društva Zdrava Atmosfera, nam je v telefonskem pogovoru pojasnila, da člani društva učinkovito ločujejo svoje zasebno in javno življenje, takšna je po njenem mnenju tudi ministrica. V bizarnem in mestoma nelogičnem elektronskem sporočilu je glede nje zapisala naslednje: »Kot enako vsakega častnega človeka pozicija ministrice Mateje Vraničar Erman je v njeni lastni volji do učenja o morali humanosti duhovnosti je vsemogoča.«

Kako globoko se je bizarni kult Zdrava Atmosfera prisesal na ministrstvo za finance in kakšna so njihova prepričanja?

Zadeva postane še bizarnejša, ko preberemo statut društva ZA. V njem je določeno, da »ZA svoje delovanje izvaja planetarno 's svojo prisotnostjo na vseh nivojih družbe', v svobodnem sodelovanju z državnimi upravami in drugimi vladnimi in nevladnimi institucijami, ki so ji idejno sorodne in bližje pri ...« med drugim ... »osmišljanju in prenašanju vsebine civilni družbi«.

Člana lahko izključijo, če ta ogroža »koristne odnose«

»Članstvo v ZA preneha z izključitvijo zaradi ogrožanja koristnih odnosov in rušenja ugleda (o izključitvi odloča Predsedstvo),« določa 16. člen statuta društva Zdrava Atmosfera. S prošnjo za razjasnitev pojma »koristni odnosi« smo se obrnili na Berginčevo, ki ga je »definirala« z besedami: »Vsi odnosi ne samo, da potrebujejo, temveč morajo brez izogibanja garantirati progresijo plemenitosti, kar ne gre brez odnosa dobrote, brez katere pa ni koristnosti za Javnost vseh Generacij.«

Berginčevo smo tudi izrecno vprašali, ali jim torej statut omogoča izključitev člana, ki ne deluje v zasebnem interesu društva ZA. »Avtomatično je samoizključen vsak Pripadnik, ne glede na funkcijo ali Pripravnika ali Poverjenika, ki bi v imenu Simpatizerstva pristopil v Zdravo Atmosfero za izkoriščanje, tako Naroda kot Države,« se je glasil njen nejasen odgovor na sicer jasno vprašanje.

Youtube
Ministrica Vraničar Ermanova drži svojega moža za glavo na skupinski fotografiji društva ZA.

Vraničar Ermanova ločuje službeno in zasebno

Bizarna alternativna prepričanja liberalcev

Pri celotni zadevi bode v oči duhovna revščina tranzicijskih liberalcev. Premierja Mira Cerarja naj bi tako s šamanskimi metodami duhovno oskrbovala komisarka Violeta Bulc. Nekdanja premierka Alenka Bratušek se je pozitivnega mišljenja učila iz knjige Psi, že preminuli nekdanji premier Janez Drnovšek pa se je zdravljenja raka neuspešno lotil s popolno duhovno preroditvijo. 

Berginčeva nadalje trdi, da je Vraničar Ermanova odlična finančnica, ki zna ločevati med službenim in zasebnim. Sklepamo, da zato njeno opravljanje funkcije ministrice ne bi smelo biti okuženo s partikularnimi interesi društva, katerega članica je, vendar se društvo glede tega ni povsem izjasnilo, niti ni na našo prošnjo definiralo svojega razumevanja splošnih in zasebnih interesov.

Dragov kult

Kot je v komercialnem dnevniku poročal novinar Tomica Šuljić, omenjeno društvo vodi Dragutin Barušić in je v več pogledih »Dragov kult«. Kot »Belega maga« ga v enem od videoposnetkov naziva tudi ministrica. »On je za njih prerok in oni klečijo pred njim; hoteli so, da pokleknem tudi jaz, pa nisem hotel,« je za dnevnik svojo izkušnjo društva konec preteklega leta opisal neimenovani mož ene od članic. Njegovo ženo, ki je zapadla kultu in zato domnevno zanemarja svojo družino, je poskušala k pameti spraviti tudi njena sestra. »Bojim se, da imaš oprane možgane. Katera normalna mama zanemarja svoje otroke in moža za ene kurje molitvice in zato, da hodi in nosi denar enemu, ki se ima za boga?« je v sporočilu sestri zapisala po poročanju dnevnika.

Goreči verniki

Ana Berginc, uradna zastopnica društva ZA "Drugačna smo organizacija zaradi Nadučitelja Človečnosti, a trg ga poriva stran, češ če nisi modna muha, tako plagijatov kot kvazi s.p. vab s pastmi črne magije, nimaš kaj iskati v medijih."

Še bolj presenetljiv je bil odziv gorečih podanikov Belega maga, ki je sledil medijskemu poročanju. Članica poverjenica Irena Zakotnik, kar je status, ki ga lahko dosežejo bolj predani in goreči pripadniki Zdrave Atmosfere, je tako novinarja napadla z grožnjo: »Res ti želim, da si pravočasno prideš k pameti na milo, ker mi smo ustvarjeni za paciente, kot si ti, in če bo nujno, ti obljubljamo, da boš ti, ki si sramota ne samo staršev, temveč države, ozdravel na silo.«

Pri tem je presenetljivo, da se je podpisala kot »poverjenica Nevladne Družine ZA, Irena Zakotnik, uslužbenka ministrstva za finance«, grožnjo pa poslala med delovnim časom. Ministrstvo je pozneje sporočilo, da v času pošiljanja te pošte Zakotnikova ni bila v službi, zato elektronsko korespondenco razumejo kot zasebno.

Društvo ZA smo na podlagi teh informacij spraševali, ali je tudi Vraničar Ermanova članica poverjenica, vendar so nam postregli le z nesmiselnim odgovorom, v katerem tega niso niti zanikali niti potrdili. Na podlagi javno dostopnih fotografij sicer sklepamo, da je član društva tudi ministričin mož, kar napeljuje na misel, da so interesi društva močno prisotni v njenem zasebnem življenju.

Belemu magu predstavila nekdanjega ministra Križaniča

Youtube
Križanič in tako imenovani Beli mag Drago po prisrčnem objemu februarja letos.

Sodeč po posnetku iz letošnjega februarja, objavljenem na youtube kanalu društva Zdrava Atmosfera, pa je Vraničar Ermanova vodji kulta predstavila tudi nekdanjega finančnega ministra Francija Križaniča, ki se je nato nasmejan objel s tako imenovanim Belim magom. V stik s Križaničem nam žal ni uspelo stopiti in tako nismo izvedeli, ali je k društvu pristopil tudi sam. Kot pa sledi iz njene uradne biografije, je Vraničar Ermanova nastopila delo državne sekretarke, ko je bil minister za finance prav Križanič.