Nov lastnik

Bo zamrlo ali zaživelo?

Mirjana Martinovič
23. 9. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Propadajoči grad Graben je kupil lastnik podjetja Agroma TS iz Smolenje vasi. Tam namerava zgraditi novo trgovino, v gradu pa bi bila tudi restavracija s prenočišči.

Mirjana Martinović
Že pred časom se je po letih zanemarjenosti spremenila okolica tamkajšnjega gradu. Zaraščen teren med gradom in starim objektom tik ob cesti, ki vodi do naselja Krka, so počistili.

Na Grabnu, v naselju na obrobju Novega mesta, ima Kmetijska zadruga Krka svojo trgovino in še nekaj drugih objektov, a že nekaj časa je znano, da celoten kompleks prodajajo. V neposredni bližini je tudi nekdanji grad Graben, ki neslavno propada že dolgo časa. Bo to območje povsem zamrlo?

Kmetijska zadruga Krka je lani s pomočjo evropskega denarja posodobila obstoječo klavnico v Črnomlju ter tako na enem mestu združila klavnico in predelovalnico mesnin, ki je bila pred tem na novomeškem Grabnu. Zdaj je tam ostala še trgovina, kmetijska zadruga pa celoten kompleks, gre za 4,6 hektarja, prodaja. Zemljišče s petimi objekti je prek novomeške nepremičninske družbe NNRN na prodaj za dobrih devet milijonov evrov.

Urejanje okolice

"Naša želja je, da bi bilo vse skupaj dokončano do leta 2019."

Že pred časom pa se je po letih zanemarjenosti spremenila okolica tamkajšnjega gradu. Zaraščen teren med gradom in starim objektom tik ob cesti, ki vodi do naselja Krka, so počistili, celotno zemljišče pa ogradili. Izvedeli smo, da je objekt kupil Uroš Šusteršič, lastnik in direktor podjetja Agroma TS iz Smolenje vasi.

»Investitor (Agroma TS) je v pobudi za občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) navedel, da želi na območju opravljati gostinsko dejavnost s kratkotrajno nastanitvijo (npr. hotel), trgovsko dejavnost, skladiščenje ter vzdrževanje in popravilo motornih vozil. Graben naj bi se torej uredilo kot poslovni objekt z gostiščem in prostori za kratkotrajno namestitev. Na mestu obstoječega gospodarskega objekta je predvidena gradnja trgovine in delavnice za popravilo kmetijske mehanizacije,« so pojasnili v županovem kabinetu.

Šusteršič je potrdil, da je grad in zemljišče kupil pred letom in pol od zasebnikov, za koliko, pa ni želel razkriti. Začetki njegovega podjetja segajo v leto 1976, ko so registrirali dejavnost vzdrževanja in popravila motornih vozil ter traktorjev, leta 1994 pa so dejavnost razširili še na prodajo traktorjev, kmetijskih strojev in rezervnih delov. »Tu v Smolenji vasi imamo premalo prostora, zato nameravamo tisti objekt na Grabnu, ki stoji ob cesti, porušiti in zgraditi novo trgovino, v kateri bi imeli tudi servis,« je dejal direktor.

V pritličju objekta v sodelovanju s partnerjem odprli restavracijo, v zgornjih prostorih pa prenočitvene kapacitete.

Glede načrtov za grad pa je povedal, da bi radi v pritličju objekta v sodelovanju s partnerjem odprli restavracijo, v zgornjih prostorih pa prenočitvene kapacitete. »Pripravljamo idejno zasnovo celotnega kompleksa, upamo, da bo vsa prostorska dokumentacija nared do pomladi prihodnje leto, saj lahko le na podlagi OPPN zaprosimo za gradbeno dovoljenje,« je dodal Šusteršič. Za celotno investicijo bo po njegovih ocenah namenil milijon in pol evrov, prioriteta je vsekakor nova trgovina, sedem zaposlenih pa bi skupaj z dejavnostjo tako preselil na Graben. »Naša želja je, da bi bilo vse skupaj dokončano do leta 2019,« je še razkril.