Slovenija

Predrage gradnje konec že pri temeljih

Mirjam Bezek Jakše
4. 8. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gradnja črnomaljskega doma invalidov se je ustavila pred dobrima dvema letoma, ko jim je uspelo zabetonirati šele temelje, saj je za Fundacijo invalidskih in humanitarnih organizacij predraga.

Ustavilo se je že pri temeljih.

Pred slabim desetletjem je črnomaljska občina sofinancirala nakup parcele za gradnjo društvenega doma tamkajšnjega društva invalidov, a so na mestu, kjer naj bi zrasel dom, danes le temelji.

Na občini pojasnjujejo, da so nepremičnine last Društva invalidov Črnomelj. Občina je sofinancirala nakup in ima pri navedenih nepremičninah vknjiženo zastavno pravico za 85.000 evrov.

Temelje so zabetonirali marca 2014. Jeseni istega leta so v društvu izdelali investicijski plan, vendar Fiho plana ni potrdil, pač pa je napovedal uvedbo rednega nadzora nad investicijo.

V društvu invalidov pojasnjujejo, da so v letih 2005 in 2006 glede gradnje doma v Črnomlju potekali intenzivni pogovori med črnomaljsko občino, Zvezo delovnih invalidov Slovenije (Zdis) in Fundacijo invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Kot je zapisal predsednik Društva invalidov Črnomelj Srečko Matkovič, so se leta 2007 s pomočjo Andreja Fabjana, takratnega črnomaljskega župana, dogovorili z direktorjem podjetja Evi Ivom Vardičem o nakupu objekta na Ločki cesti 1 v Črnomlju. Dogovor med občino, Zdisom in Fihom je bil, da nakup stavbe in gradnjo financirata občina in Fiho, in sicer vsak polovico. A konkretnih pogodb med občino in Fihom ni bilo, pač pa so jih vsako leto posebej sklepali Društvo invalidov Črnomelj in Fiho ter društvo invalidov in občina Črnomelj.

Nenormalno dolgo je trajalo

Na podlagi dogovora so oktobra 2007 izdelali investicijski elaborat za Fiha in zadnji obrok odplačali decembra 2009, ko se je društvo invalidov tudi vpisalo v zemljiško knjigo, izdelava projektne dokumentacije, pridobivanje soglasij in izdaja gradbenega dovoljenja pa so trajali nenormalno dolgo.

Leta 2011 so stari objekt porušili, konec leta jim je uspelo pridobiti tudi gradbeno dokumentacijo za gradnjo novega objekta, gradbeno dovoljenje pa so dobili šele naslednje leto. Temelje so zabetonirali marca 2014. Jeseni istega leta so v društvu izdelali investicijski plan za Fiha za leto 2015, vendar Fiho plana ni potrdil, pač pa je napovedal uvedbo rednega nadzora nad investicijo. Nadzorna skupina je junija 2015 res opravila nadzor in predlagala, da zaustavijo financiranje gradnje doma invalidov v Črnomlju, ker je v kriznih časih nerazumljivo, da bi do konca financirali tako drag projekt. V Fihu naj bi preučili možnost reprogramiranja ali gradnje cenejšega objekta.

V krizi za Fiha predrago

Lani so imeli predstavniki Društva invalidov Črnomelj, Zdisa in Fiha še dva sestanka, na katerih so Črnomaljci zastopali stališče, da bi nadaljevali naložbo v skladu z izdelanimi gradbenimi dokumenti. Toda predstavniki Fiha in Zdisa tega predloga niso podprli, čeprav so investicijo leta 2008 soglasno podprli. V Fihu so sprejeli sklep, da bodo v gradnjo črnomaljskega doma invalidov vlagali, če bodo v društvu izdelali nov investicijski elaborat za montažni objekt, velik od 120 do 140 kvadratnih metrov. Elaborat bi morali izdelati do letošnjega oktobra in predložiti nov načrt doma, ga uskladiti z lokacijsko dokumentacijo in pridobiti oziroma vsaj začeti pridobivati spremembo gradbenega dovoljenja. Na podlagi predložene dokumentacije bodo društvo o odločitvi obvestili do konca letošnjega leta.