Viadukti vabijo

Priljubljena divja odlagališča

Gabrijel Toplak
19. 9. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Franc Jesenek pravi, da so zbirni centri, kjer prevzemajo odpadke, plačljivi, zato številni odpadke še vedno raje pripeljejo tja, kjer jih niti sredi dneva nihče ne vidi.

Gabriel Toplak
Območje pod viaduktom avtoceste Maribor–Pesnica je kot nalašč za divje odlagališče, saj tam ni nikogar, ki bi kršitelje lahko videl in tudi ustrezno ukrepal.

Bila je sobota opoldne in za mnoge čas kosila. V Mestni četrti Brezje v Mestni občini Maribor ni bilo nikogar na spregled. Le Franc Jesenek, ki je med meščani Maribora zadnjih 16 let bolj znan kot zagrizen ljubiteljski ekolog, očitno ne pozna počitka in se smuka naokrog. V bližini zabojev za odpadke ob pošti je razvrščal tiste odpadke, ki jih ljudje niso odvrgli v ustrezen zaboj ali pa tja sploh ne sodijo.

Gabrijel Toplak
Franc Jesenek v zadnjem času vrši predvsem nadzor nad nepravilnim odlaganjem odpadkov in istočasno opozarja pristojne občinske in inšpekcijske službe.

Brez zbirnih centrov

Ko ga vprašam, ali ni čas kosila, odgovori, da bo za hrano še čas, zdaj ima pomembnejše delo. Najin pogovor se nadaljuje in sledi prijazno povabilo na območje pod avtocesto, kjer se stikata mariborska in pesniška občina. V nadaljevanju opozori, da nimajo zbirnega centra za vse okoliške občine. »Tam je priljubljeno odlagališče za številne posameznike, tudi manjša in srednje velika podjetja, saj nobena od teh ali bližnjih občin nima zbirnega centra za odpadni gradbeni material, salonit in podobno.« Nadalje pojasni še razloge za malomarno početje: »In ker je povsod plačljivo, saj količino odpada stehtajo in sortirajo, odpadke raje pripeljejo tja, kjer jih niti sredi dneva nihče ne vidi. Tudi če dežuje, 'tovor' raztovorijo na suhem, saj so pod viaduktom, blizu ni žive duše, dostop z bližnje ceste pod most pa je prost,« je pojasnil Jesenek.

Raje v naravi

Odpadki so različni, pravi Jesenek, saj pod viaduktom naleti na avtomobilske pnevmatike, gospodinjske ter industrijske odpadke. »Nedaleč stran je nekdo, morda kakšen pleskar, odvrgel tudi nevarne odpadke, kot so barve in laki, ki bi sicer tudi morali končati v zbirnem centru, ki je samo v Mariboru, na Ptuju in v Avstriji. A tam je treba vse plačati, medtem ko je tukaj odlaganje brezplačno,« je ogorčen Jesenek. Po njegovi oceni bi se slednjemu lahko izognili, če bi pristojni povsem zaprli dostop do viadukta, seveda pa bi morala lokalna skupnost dati pobudo. »Občinski veljaki se raje ukvarjajo z drugimi stvarmi,« je kritičen Jesenek in dodaja, da je podobno stanje tudi pod drugimi viadukti ali mostovi.

Gabriel Toplak
Nedaleč stran je nekdo, najverjetneje kakšen pleskar, ob betonsko steno viadukta odložil precejšnjo količino barv in lakov, ki sodijo med nevarne odpadke.

Predvsem nadzornik

Sicer pa ljubiteljski ekolog tudi pravi, da v zadnjem času vrši predvsem nadzor nad nepravilnim odlaganjem odpadkov in istočasno v času uradnih ur vrši pritisk na pristojne občinske in inšpekcijske službe. »Ob sredah že zaklepajo vrata pred menoj,« se pošali Jesenek in vseeno prizna, da ne more iz svoje kože: »Tiste odpadke, ki so še posebej skriti, vseeno nastavim na vidna mesta, da jih ni mogoče spregledati.«