Smrt zaradi denarja

Dušan ubil prijatelja Toneta

pk
19. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Krvavo Domačine je včeraj dopoldne šokirala vest o umoru in samomoru na bencinskem servisu v Ajdovščini. Dva moška sta se sprla, nakar je eden od njiju streljal. Vipavska dolina je pretresena, saj takega dogodka v teh koncih ne pomnijo.

pk
Tako so policisti in kriminalisti kmalu po streljanju zakrivali pogled na grozljivo podobo pokola v Ajdovščini.

Dogajanje na bencinskem servisu Agip na ajdovski obvoznici je bilo včeraj nekaj po 10. uri dopoldne grozljivo. »Slišala sem streljanje in glasno govorjenje – bolj vzklike groze. Nisem vedela, kaj se dogaja, a občutek mi je pravil, da je nekaj hudo narobe,« o tem, kar je slišala, ko je odhajala iz trgovine nasproti kraja dogodka, pove Irena iz Ajdovščine. Vse skupaj jo je tako navdalo s strahom, da je hitro stekla v vozilo in se odpeljala domov.

STA
Prepir zaradi denarnega dolga sta domačina najprej začela v baru za bencinskim servisom, nato pa ga, s tragičnim koncem, nadaljevala na parkirišču.

Sprta prijatelja

Na bencinskem servisu je prišlo do strelskega obračuna med dvema domačinoma, 59 in 64 let starima možakarjema. Neuradno smo izvedeli, da naj bi bila v krvavo zgodbo vpletena Dušan Čermelj iz Ajdovščine in Tone Sever iz Malih Žabelj. Sorodstveno nista bila povezana, sta pa prijateljevala, a naj bi bila zadnje časa v sporu.

Nesrečno nedeljo sta se srečala v baru pri bencinski črpalki, kjer se je med njima razplamtel prepir. Očividci pravijo, da naj bi težke besede padale na račun posojila denarja, ki ga je 59-letni Ajdovec Dušan izročil 64-letnemu Tonetu iz Malih Žabelj. Slednji mu vsote ni vrnil, nad čimer Dušan ni bil navdušen.

pk
Prav tu sta bili parkirani Dušanovo in Tonetovo vozilo. Kmalu sta zraven njiju ležali še obe trupli. Dušan je najprej sodil Tonetu, nato še sebi.

Pestri preteklosti

Nekaj domačinov, ki so vpletena v nesrečno zgodbo nekoliko bolje poznali, je povedalo, da sta bila oba bolj vročekrvnega značaja. Čermelj naj bi bil že dlje časa ločen, zadnja leta pa naj bi imel težave s prekomernim pitjem alkohola. Menda so tisti, ki so ga bolje poznali, dejali, da je bil nekoliko bolj grobe, nasilne narave.

Tudi o Tonetu vedo tisti, ki ga malo bolje poznajo, povedati, da je rad kaj spil in da je imel finančne težave. Nekoč naj bi se nekaj časa ukvarjal tudi z najstarejšo obrtjo na svetu, vodil je nekakšen zvodniški posel; pod njim, kot krožijo govorice, je delalo nekaj prostitutk. Kakšna je sicer zgodba oziroma ozadje denarnega posojila, ni znano.

Ustrelil njega in sebe

Dušan naj bi po prvem delu prepira zapustil lokal, vendar se je vrnil, in sicer z orožjem. Spor sta nato moška nadaljevala na parkirišču. Tam je Čermelj Severju, ki je hotel z avtomobilom, sivim twingom, ljubljanskih registrskih označb, že oditi, to preprečil s svojim avtomobilom, belim cliom, nakar je vzel pištolo, devetmilimetrski glock, za posedovanje katerega naj bi imel veljavne dokumente, ter Toneta ustrelil dvakrat, nato pa z enim strelom sodil še sebi. Na tleh sta obležala oba. Okrog ene ure popoldne je že prispel mrliški avtomobil, ki je trupli odpeljal s kraja dogodka, kar so šokirani opazovali domačini; teh se je okrog kraja zločina nabralo kar nekaj.

Informacije policije

pk
To je Dušanov dom, ki se nahaja ob regionalni cesti med Vipavo in Ajdovščino.

Novogoriška policija je za zdaj lahko potrdila le, da je do streljala res prišlo in da sta umrli dve osebi. Intenzivna preiskava je v teku. »O dogodku so nas obvestili nekaj po deseti uri, natančneje ob 10.15, nakar je policija o dogajanju v Ajdovščini obvestila še pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici in preiskovalno sodnico,« so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

»Na Ajdovskem je prišlo do streljanja, za posledicami katerega sta umrla dva moška. Po prvih zbranih podatkih je do streljanja prišlo na parkirnem prostoru bencinskega servisa, kjer sta se moška, stara 59 in 64 let, oba z območja Upravne enote Ajdovščina, sprla. Med prepirom je 59-letni moški s pištolo večkrat ustrelil starejšega moškega, nato pa je sodil še sebi. Po dejanju sta oba mrtva obležala na kraju,« je razkrila policija.

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je pojasnil, da sta se umorjeni in strelec poznala, spor, ki je pripeljal do včerajšnjega streljanja, pa naj bi bil verjetno osebne narave. Pangos je dodal, da je imel strelec veljavne dokumente za pištolo, ki jo je uporabil.