Ameriške volitve

Trumpove najbolj škandalozne izjave

Matej Klarič
19. 9. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Donald Trump je minuli teden spet poskrbel za nekaj izjav, ki so sprožile val ogorčenja. Namreč spet je dejal, da naj Clintonovim agentom tajne službe odvzamejo orožje, potem pa "bodo videli, kaj se ji bo zgodilo." Na to so se burno odzvali v štabu Clintonove, kjer so ga obtožili pozivanja k nasilju. Ker podobnih izjav pri Trumpu ne zmanjka, smo zbrali še nekaj najbolj škandaloznih.

Reuters
Odprtje svojega novega hotela je izkoristil za brezsramno promocijo, nad katero so bili zgroženi celo v nekaterih medijskih hišah.

Prav ta petek si je Trump nakopal tudi nove težave, ko se je norčeval iz medijev in jih povabil na novinarsko konferenco, kjer naj bi podal pomembno izjavo glede rojstva predsednika ZDA Baracka Obame.

Čeprav je pred leti sam sprožil debato o tem, da naj Obama ne bi bil rojen v ZDA, kar je predpogoj, da se lahko kandidira na volitvah za predsednika, je v petek dejal, da zdaj verjame, da se je Obama rodil v ZDA. Nato je snemalce povabil, da posnamejo njegov najnovejši hotel v Washingtonu, zaradi česar je nekaterim televizijskim hišam prekipelo in niso objavile poročila oziroma plačanega oglasa iz hotela. Pred tem je Trump več let širil govorice o tem, da je Obama musliman in da ni rojen v ZDA. »Izjemno kredibilen vir mi je povedal, da je Obamin rojstni certifikat ponarejen,« je tako zapisal na Twitterju leta 2012.  Zdaj pa si je celo izmislil, da je prva o njegovem rojstnem kraju podvomila Clintonova.

Reuters
Za Ivanko je dejal, da bi verjetno hodil z njo, če ne bi bila njegova hči.

S hčerko bi šel na zmenke

Trumpovih škandaloznih izjav kar ne zmanjka. Med tiste bolj problematične pa lahko uvrstimo tudi njegove seksistične izjave o nasprotnem spolu. »Kot veste, ni pomembno, kaj mediji pišejo o vas, dokler imate mlado telo z lepo zadnjico,« je dejal ob priložnosti. Ena izmed bolj grozljivih izjav je bila tudi tista, ko je dejal, da bi morda hodil na zmenke z Ivanko, če ta ne bi bila njegova hči.

Lastna hvala

Ne manjka pa mu tudi samozavesti, tako je izjavil, da vse vajenke flirtajo z njim, vede ali nevede, in da je to povsem pričakovano. Kot je dejal, se njegova lepota skriva v tem, da je zelo bogat. Prostaško pa je tudi namigoval, da ni premožen samo v finančnem smislu. »Moji prsti so dolgi in lepi, kot pa je bilo dobro dokumentirano, so taki tudi drugi deli mojega telesa,« pri tem pa ni povsem jasno, zakaj bi bilo kaj takega pomembno za predsednika ZDA. Kot je dejal, je edina razlika med njim in ostalimi kandidati ta, da je sam iskren in ima lepše ženske. Trump potrjuje tudi to, da je pamet najbolj pravično razporejena med ljudmi, saj vsi mislijo, da je imajo dovolj. »Moj inteligenčni kvocient je, kot veste, visok. Prosim, ne počutite se neumne ali negotove, ker to ni vaša krivda,« je ponosno dejal.

Večina njegovih izjav je izmišljenih 
Na spletni strani The PolitiFact, kjer merijo resničnost najbolj izpostavljenih izjav politikov, so ocenili, da je samo 4 odstotke njegovih izjav povsem resničnih. Večinoma resničnih je 11 odstotkov, pol resničnih pa 15 odstotkov. Večinoma napačnih jih je 17 odstotkov, kar 35 odstotkov pa jih je napačnih. Povsem napačnih je kar 19 odstotkov vseh njegovih obravnavanih izjav.

Želi si globalno segrevanje

Kako slabo Trump razume globalne probleme in nevarnosti, ki pretijo zaradi tega, je dokazal z izjavo, da v New Yorku zunaj zmrzuje in sneži ter da zato potrebujemo globalno segrevanje. Po njegovem mnenju pohlep ni nekaj slabega, saj nikoli ne moreš biti preveč pohlepen. Tuje mu niso tudi žalitve njegove protikandidatke Clintonove, za katero je dejal, da igra samo na to, da je ženska. »Nima ničesar drugega in odkrito, če bi bila moški, mislim da ne bi dobila pet odstotkov glasov.« Na vrh neprimernih izjav pa sodi tudi tista, ko je rekel, da bi lahko stal na sredini Pete avenije in ustrelil človeka, pa zato ne bi izgubil nobenega volivca. Clintonova je prav te volivce pred tednom opisala kot koš brezupnih, jamrajočih bednikov, za kar se je kasneje opravičila.

Izjave, polne sovražnosti

Njegove izjave so tudi polne sovražnosti proti Mehičanom, ki jih vidi kot kriminalce, tihotapce in preprodajalce drog. Ljudi, ki prihajajo od drugod v ZDA, pa je že označeval tudi za okužene z virusom ebola in kot potencialne teroriste, zaradi česar bi vsem muslimanom preprečil prihod v ZDA. Priznal pa je tudi, da pričakuje, da bodo volitve ponarejene.

Skrb zbujajoče posledice

Vsekakor je izjemno presenetljivo, da lahko kandidat s takšnimi neprimernimi izjavami še vedno uživa tako veliko podporo, da je postal celo eden od dveh glavnih kandidatov za pomemben položaj predsednika ZDA. Skrb vzbujajoče pa je tudi, da ameriški volivci tako pomembne reči, kot so volitve, dojemajo kot resničnostni šov. V nasprotju s slednjimi, kjer za posledicami nepremišljenih odločitev trpijo predvsem posamezniki in žal tudi nekatere njim bližnje osebe, pa za posledicami vplivnih politikov lahko trpijo milijoni ljudi po svetu. Toda komu bo uspelo obrniti tovrstne trende, ki lestvico dopustnosti spuščajo samo navzdol?