Po strelskem obračunu

FOTO: Aretirali osumljenca za eksplozijo na Mannhatnu

G.G./M.K./STA
19. 9. 2016, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je objavil fotografijo in ime osumljenca, ki naj bi izvedel ali bil vpleten v sobotni bombni napad na Manhattnu.

Aretacija po strelskem obračunu

FBI
Policija išče pomoč pri iskanju Rahamija.

Policisti so po strelskem obračunu v kraju Linden v zvezni državi New Jersey ranili in aretirali 28-letnega Ahmada Khana Rahamija. V obračunu sta bila ranjena dva policista, potem ko se je izkazalo, da je v omenjenem kraju streljal na mimo vozeča vozila. 

"Rahami je pridržan. To se je zgodilo na aveniji Elizabeth v mestu Linden," je za ameriško televizijo CNN dejal župan mesta Elizabeth Chris Bollwage.

"Eden od policistov iz mesta Linden je bil ustreljen v prsi, drugi pa v roko. Ustreljen je bil tudi Rahami," je še povedal.

Priseljenec iz Afganistana je osumljen, da je nastavil bombi, ki sta eksplodirali v Seaside Parku v New Jerseyju in na 23. ulici čez reko Hudson v newyorškem predelu Chelsea na Manhattnu. Bombo je nastavil tudi na 27. ulici na Manhattnu, ki jo je policija deaktivirala z robotom, kakor tudi v kraju Elizabeth v New Jerseyju, kjer jo je policija odkrila v nahrbtniku v nedeljo zvečer.

Policija je odkrila več eksplozivnih naprav, zaradi česar sumi, da morda ne gre le za dejanja posameznika, ampak teroristične celice. Rahamija so ujeli s pomočjo varnostnih kamer, ki so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 preplavile mesto New York.

Ujeli so ga v času, ko na sedežu Združenih narodov ob Vzhodni reki poteka vrh svetovnih voditeljev o beguncih in migrantih, kjer govorci zavračajo nestrpnost do tujcev in zagovarjajo večjo pomoč.

Newyorške oblasti so kmalu po eksplozijah poudarjale, da najverjetneje ne gre za mednarodni terorizem, dosedanji razplet preiskave pa vse bolj kaže na to.

Policija je bila Rahamiju na sledi že v ponedeljek zjutraj, ko je izvedla racijo v stanovanju nad hitro restavracijo z ocvrtimi piščanci v Elizabethu, katere lastnik je Rahamijev oče. Župan Elizabetha je ob tem dejal, da je oče skupaj z dvema sinovoma tožil mesto po odredbi o skrajšanju delovnega časa restavracije po pritožbah sosedov o nočnem hrupu.

Prva bomba je eksplodirala ob smetnjaku na 23. ulici in ranila 29 oseb, ki so v nedeljo zjutraj že zapustile bolnišnice.

Pet osumljencev v povezavi z napadom v predelu Chelsea so sicer aretirali v nedeljo zvečer v New Yorku. 

ZDA je minuli konec tedna pretreslo več napadov, našli pa so tudi več neeksplodiranih eksplozivnih teles. Eno so našli tudi v bližini kraja napada v New Yorku.

Bombo razneslo tudi v zvezni državi New Jersey

FBI
Rahami je ameriški državljan, ki je bil rojen v Afganistanu. Nazadnje je stanoval v Elizabethu v New Jerseyu.

V soboto je bombo razneslo tudi v zvezni državi New Jersey. Po tem napadu je tamkajšnja policija v nedeljo našla sumljiv zavoj z več napravami. Našli so jih v smetnjaku na železniški postaji v mestu Elizabeth, ena od njih pa je eksplodirala, ko jo je robot skušal deaktivirati. Pri tem ni bil nihče ranjen.

V nakupovalnem centru v Minnesoti pa je prav tako v soboto 22-letni Dahir Adan zabodel devet ljudi, pri čemer je nekatere najprej vprašal, ali so muslimani. Nihče od zabodenih ni bil huje ranjen, teroristična organizacija Islamska država pa je skoraj nemudoma sporočila, da je zločine izvršil njen vojak.

Oblasti doslej dokazov o povezavi med napadi oziroma poskusi napadov niso našle, vendar zaradi tega, ker so se zgodili v obdobju manj kot 24 ur, vzbujajo strah, da bi lahko šlo za večji teroristični napad.
"To je morda prvi obsežnejši teroristični napad po 11. septembru" v New Yorku, je dejal nekdanji vodja newyorške policije Bill Bratton.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je medtem danes dejal, da bi bili lahko napadi v New Yorku in New Jerseyju povezani z mednarodnim terorizmom. "V nedeljo nismo imeli takšnih informacij. Danes pa ne smemo biti presenečeni, če preiskovalci pridejo do takšnega zaključka," je izpostavil za ameriško televizijo CNN.